czwartek, 24 grudnia 2015

Lukrowane pierniczki przekładane marmoladą.

Nie wyobrażam sobie świąt bez własnoręcznie upieczonych pierniczków.Piekę je zawsze kilka dni przed świętami,żeby moja rodzina sobie podjadała.Ich wcześniejsze upieczenie wprowadza już w świąteczny nastrój.Pierniczki nie muszą leżakować.Zapraszam:)




Składniki:
 Ciasto:
50 dag mąki tortowej
1 szklanka miodu prawdziwego
pół szklanki oleju
2 jajka
1 łyżka kakao
1 łyżka masła lub margaryny
1 płaska łyżka sody oczyszczonej
12,5 dag cukru
1 przyprawa do piernika

Lukier:
1 białko
cukier puder ( około 1 szklanka )
barwniki spożywcze w proszku

Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
dowolna twarda marmolada

Wykonanie:
1.Miód,cukier,masło,kakao i przyprawę do piernika przekładamy do garnka,zagotowujemy i studzimy.
2.Do mąki dodajemy jajka,sodę,olej i wystudzone składniki,następnie zagniatamy ciasto.Z ciasta formujemy kulę i wkładamy do lodówki na 2 godziny.
3. Po tym czasie ciasto wałkujemy dość cienko na posypanej mąką pszenną stolnicy,układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i pieczemy około 15 minut w temperaturze 180 stopni.Upieczone pierniczki studzimy.
4. Następnie pierniczki smarujemy marmoladą i sklejamy.
5. Zimne białko ucieramy z cukrem pudrem ( cukier dodajemy stopniowo ) ,aż lukier będzie miał odpowiednią konsystencję.Lukier mieszamy z dowolnymi kolorami barwników.
6. Przełożone pierniczki dekorujemy lukrem i odstawiamy do zastygnięcia lukru.
 7.Smacznego.

Rady:
 Ilość cukru zależy od tego jak duże mamy białko.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz