piątek, 4 grudnia 2015

Śledzie w sosie pomidorowo-cebulowym z rodzynkami.

W takim wydaniu śledzie są bardzo pyszne.Rodzynki nadają im ciekawego smaku.Takie śledzie warto przygotować na świąteczny stół.Śledzie podałam ze świeżym pieczywem.Zapraszam:)




Składniki:
 3 duże cebule
olej do smażenia
3 kopiaste łyżki koncentratu pomidorowego 30 %
sól i pieprz do smaku
garść rodzynek
6 płatów śledziowych marynowanych w oliwie

Wykonanie:
1.Cebule obieramy i kroimy w cienkie półplasterki.
2. Na patelni rozgrzewamy olej ( tak około 2-3 łyżki ) wrzucamy cebulę i dusimy do miękkości,uważamy,żeby cebulę za mocno nie przypiec.
3.Gdy cebula będzie miękka dodajemy koncentrat pomidorowy i rodzynki,chwilę razem dusimy i na koniec przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.Studzimy.
4.Śledzie wyjmujemy z zalewy i kroimy w kosteczkę lub cienkie paseczki.Dodajemy do przestudzonej cebuli i dokładnie mieszamy.Jeżeli będzie potrzeba to przyprawiamy jeszcze do smaku solą i pieprzem.
5. Śledzie możemy podawać od razu lub odstawić,żeby troszkę składniki się przegryzły.
6.Smacznego.

2 komentarze:

  1. Wspaniała przekąska na świąteczny stół:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję:)
      Nie ukrywam,że tak przygotowane śledzie były pyszne:)

      Usuń