sobota, 19 grudnia 2015

Drożdżowe paszteciki z pieczarkami.

Takie paszteciki pysznie smakują z czerwonym barszczykiem.Są mięciutkie i pyszne.Idealne na świąteczny stół.Z przepisu wyszło mi 2 blaszki pasztecików.Zapraszam:)




Składniki:
 Ciasto:
5 dag drożdży
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki soli
pół szklanki ciepłego mleka
2 jajka
3 szklanki mąki pszennej
10 dag masła lub margaryny

Farsz:
50 dag pieczarek
1 cebula
olej
sól i pieprz do smaku

Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
masło do posmarowania blaszek

Wykonanie:
1. Masło lub margarynę roztapiamy i lekko studzimy. Drożdże rozcieramy z cukrem i ciepłym mlekiem. Do mąki dodajemy roztarte drożdże,sól,jajka i rozpuszczone masło,następnie zagniatamy ciasto.Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 60 minut w ciepłe miejsce.


2.Cebulę obieramy i drobno kroimy.Pieczarki obieramy,płuczemy,dokładnie osączamy z wody i drobno kroimy.Następnie dusimy z cebulą do miękkości na oleju,staramy się odparować cały płyn.Na koniec przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.Studzimy.


 3.Na stolnicy posypanej mąką ciasto dzielimy na kilka części.Każdą część wałkujemy na dość cienki prostokąt,następnie na prostokąt nakładamy równomiernie pieczarki,rolujemy i kroimy roladki.


4. Tak przygotowane paszteciki układamy na blaszkach posmarowanych masłem.


5. Paszteciki od razu pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienia.


6.Smacznego.

4 komentarze: