czwartek, 3 grudnia 2015

Ciasto miodowo-orzechowe.

Kruchy placek pachnący miodem i orzechami.Bardzo prosty i szybki w wykonaniu.Możemy go upiec gdy mamy ochotę na coś słodkiego.Zapraszam:)



Składniki:
 Ciasto:
20 dag mąki tortowej
10 dag masła lub margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 żółtka
3 łyżki miodu prawdziwego

Piana:
2 białka
1 łyżka miodu prawdziwego
2 łyżki cukru
szczypta soli
1 łyżka wiórek kokosowych
5 dag drobno pokrojonych orzechów włoskich

Dodatkowo:
2 łyżki wiórek kokosowych
mąka pszenna do posypania stolnicy
4-5 łyżek marmolady
1 łyżeczka masła do posmarowania tortownicy

Wykonanie:
1.Z podanych składników zagniatamy ciasto.Następnie na posypanej mąką stolnicy wałkujemy.Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy około 23 cm,posmarowanej masłem.Nakłuwamy widelcem.


2. Tak przygotowane ciasto smarujemy równomiernie marmoladą.


3. Białka przekładamy do miski,następnie ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli.Wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru.
Na koniec dodajemy wiórki kokosowe,miód i orzechy.Delikatnie mieszamy.
Przygotowaną pianę wykładamy na ciasto.


4. Ciasto pieczemy około 30 minut w temperaturze 170 stopni.Następnie po upieczeniu jeszcze gorące posypujemy wiórkami kokosowymi.Studzimy i po tym czasie kroimy i podajemy.


5.Smacznego.

6 komentarzy: