wtorek, 1 grudnia 2015

Drożdżowe serduszka z cukrem trzcinowym.

Przepis na te serduszka znalazłam w starym zeszycie na przyklejonej kartce z jakiejś gazety.Do przepisu wprowadziłam lekkie zmiany i zamiast zwykłego cukru dałam cukier trzcinowy,który super się sprawdził jako posypka do serduszek.Takie serduszka możemy również przygotować na świąteczny stół.Zapraszam:)






Składniki:
 Rozczyn:
4 dag drożdży
1 szklanka ciepłego mleka
2 łyżeczki cukru
1 łyżka mąki tortowej

Ciasto:
3 szklanki mąki tortowej
szczypta soli
2 żółtka
4 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
5 dag masła

Dodatkowo:
2 białka
cukier trzcinowy ( kilka łyżek)
mąka pszenna do posypania stolnicy

Wykonanie:
1. Drożdże rozcieramy z cukrem,połową ciepłego mleka i łyżką mąki,następnie przygrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut,żeby podrosły. Masło roztapiamy i lekko studzimy. Żółtka ucieramy z cukrem waniliowy i cukrem trzcinowym. Do mąki dodajemy wyrośnięte drożdże,utarte żółtka,szczyptę soli,stopione i przestudzone masło i w razie potrzeby dolewając pozostałe ciepłe mleko,zagniatamy mięciutkie ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 45 minut.


2. Z wyrośniętego ciasta formujemy wałek,następnie kroimy na kawałki,każdy kawałek odkrojonego ciasta wałkujemy na cienki podłużny placek,który następnie zwijamy w rulonik.Końcówki rulonika zlepiamy ze sobą i formujemy serduszko.Z ciasta powinno wyjść około 16 serduszek.


3. Białka lekko roztrzepujemy,za pomocą pędzelka smarujemy serduszka i posypujemy cukrem trzcinowym.Tak przygotowane serduszka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową.


4. Ciasteczka pieczemy w temperaturze 180 minut około 40 minut do zrumienienia.


 5.Smacznego.

Rady:
 Między serduszkami zostawiamy odstępy ponieważ znacznie urosną.

9 komentarzy: