wtorek, 1 grudnia 2015

Drożdżowe serduszka z cukrem trzcinowym.

Przepis na te serduszka znalazłam w starym zeszycie na przyklejonej kartce z jakiejś gazety. Do przepisu wprowadziłam lekkie zmiany i zamiast zwykłego cukru dałam cukier trzcinowy, który super się sprawdził jako posypka do serduszek. Takie serduszka możemy również przygotować na świąteczny stół. Zapraszam:)






Składniki:

 Rozczyn:
4 dag świeżych drożdży
1 szklanka ciepłego mleka
2 łyżeczki cukru
1 łyżka mąki tortowej

Ciasto:
3 szklanki mąki tortowej
szczypta soli
2 żółtka
4 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
5 dag masła

Dodatkowo:
2 białka
cukier trzcinowy ( kilka łyżek)
mąka pszenna do posypania stolnicy

Wykonanie:

1. Drożdże rozcieramy z cukrem,połową ciepłego mleka i łyżką mąki, następnie przygrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut, żeby podrosły. Masło roztapiamy i lekko studzimy. Żółtka ucieramy z cukrem waniliowy i cukrem trzcinowym. Do mąki dodajemy wyrośnięte drożdże, utarte żółtka, szczyptę soli, stopione i przestudzone masło i w razie potrzeby dolewając pozostałe ciepłe mleko, zagniatamy mięciutkie ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 45 minut.


2. Z wyrośniętego ciasta formujemy wałek, następnie kroimy na kawałki, każdy kawałek odkrojonego ciasta wałkujemy na cienki podłużny placek, który następnie zwijamy w rulonik. Końcówki rulonika zlepiamy ze sobą i formujemy serduszko. Z ciasta powinno wyjść około 16 serduszek.


3. Białka lekko roztrzepujemy, za pomocą pędzelka smarujemy serduszka i posypujemy cukrem trzcinowym. Tak przygotowane serduszka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową.


4. Ciasteczka pieczemy w temperaturze 180 minut około 40 minut do zrumienienia.


 5. Smacznego.

Rady:
Między serduszkami zostawiamy odstępy ponieważ znacznie urosną.
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wychodzi około 16 sztuk serduszek.

10 komentarzy: