wtorek, 15 grudnia 2015

Piernik z wkładką bakaliowo-jabłkową.

Troszkę pracochłonny,ale warto go upiec ,bo jest bardzo pyszny.Możemy go również upiec na świąteczny stół.Piernik możemy dowolnie udekorować np.cukrową posypką.Zapraszam:)



Składniki:

Ciasto na piernik:
1 szklanka cukru
1 szklanka mleka
1 szklanka miodu
30 dag masła lub margaryny
6 jajek
4 szklanki mąki pszennej
1 przyprawa do piernika
1 łyżeczka amoniaku
2 łyżeczki sody oczyszczonej

Wkładka:
4 jabłka
pół szklanki cukru
4 jajka
10 dag rodzynek
15 dag orzechów włoskich (drobno pokrojonych)
1 łyżeczka sody
półtorej szklanki mąki pszennej

Masa budyniowa:
2 szklanki mleka
2 budynie waniliowe ( na pół litra mleka każdy )
cukier puder do smaku
25 dag masła lub margaryny

Polewa:
3 łyżki cukru
3 łyżki kakao
3 łyżka masła lub margaryny
odrobina gorącej wody

Wykonanie:
1. Piernik: Mleko,cukier i masło zagotować,następnie wystudzić.Do wystudzonej masy dodać miód,mąkę,przyprawę,sodę,amoniak,żółtka i dokładnie zmiksować.Białka ubić na sztywno i połączyć z ciastem.Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 24 cm x 35 cm.Piec około 60 minut w temperaturze 180 stopni.Upieczone ciasto wystudzić i przekroić na dwa blaty.
2. Wkładka: Jabłka obrać,usunąć gniazda nasienne,pokroić w kostkę,zasypać cukrem i odstawić na pół godziny.po tym czasie dodać żółtka,sodę,mąkę,orzechy ,rodzynki i wymieszać.Białka ubić na sztywno i połączyć z ciastem.Ciasto przełożyć na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia,o wymiarach 24 cm 35 cm.Piec około 45 minut w temperaturze 180 stopni.Upieczone wystudzić.
3. Masa: W pół szklanki mleka rozpuszczamy budynie,resztę mleka gotujemy,wlewamy rozpuszczone budynie i gotujemy do zgęstnienia.Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę,stopniowo dodajemy zimny budyń i ucieramy.
4. Upieczone placki przekładamy masą.
5. Polewa: Cukier wymieszać z kakao i odrobiną gorącej wody,tak żeby powstała gęsta papka,dodać masło i chwilę gotować na małym ogniu cały czas mieszając. Następnie polewę zdjąć z ognia i mieszać do połączenia składników.Polewa powinna być gęsta i szklista.Gotową polewą udekorować piernik i odstawić do zastygnięcia.
6.Smacznego.

5 komentarzy:

  1. Trochę więcej pracy przy takim pierniku, ale jego smak pewnie wszystkie trudy wynagradza ;) :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny piernik, wygląda pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny piernik, wygląda pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń