środa, 2 grudnia 2015

Pizza z sosem pomidorowym i pieczarkami.

Pizzę lubi chyba każdy.Moja rodzina wręcz ją uwielbia.Tym razem przygotowałam ją z sosem pomidorowym i pieczarkami.Jest tak syta,że z powodzeniem możemy przygotować ją na obiad.Pizzę przyprawiłam niezwykle aromatycznymi ziołami prowansalskimi  od SKWORCU Zapraszam:)




Składniki:
Ciasto:
półtorej szklanki mąki pszennej
2 dag drożdży
1 łyżeczka cukru
pół łyżeczki soli
5 łyżek oleju
około 150 ml ciepłej wody

Sos pomidorowy:
2 duże cebule
2 ząbki czosnku
1 puszka pomidorów pelati
olej do smażenia
sól i pieprz do smaku
zioła prowansalskie
bazylia suszona
oregano suszone

Pieczarki:
25 dag pieczarek
olej do smażenia
sól i pieprz do smaku

Dodatkowo:
15 dag sera żółtego
 zioła prowansalskie
bazylia suszona
oregano suszone
mąka pszenna do posypania stolnicy
masło do posmarowania blaszki

Wykonanie:
1.W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże i cukier,wlewamy do mąki i mieszamy razem widelcem,nie zagniatamy.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.Po tym czasie do ciasta dodajemy olej i sól,zagniatamy ciasto.Ciasto ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30 minut w ciepłe miejsce,żeby wyrosło.
2.Cebulę i czosnek obieramy,następnie kroimy w kostkę.Na patelni rozgrzewamy olej,wrzucamy czosnek i cebulę,chwilę przesmażamy ( uważamy żeby za mocno nie przypiec ),następnie dodajemy pomidory pelati i całość dusimy do miękkości i zgęstnienia sosu. Gdy sos będzie gęsty przyprawiamy go do smaku solą,pieprzem,ziołami prowansalskimi,bazylią suszoną i oregano.Sos studzimy.
3. Pieczarki obieramy i płuczemy,następnie dokładnie osuszamy i kroimy w plasterki.Na patelni rozgrzewamy olej,wrzucamy pieczarki i dusimy do miękkości.Na koniec przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.Studzimy.
4.Blaszkę o średnicy 23 cm smarujemy masłem i posypujemy mąką pszenną.Ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy,wykładamy do blaszki.Na ciasto rozsmarowujemy sos pomidorowy i układamy pieczarki,posypujemy ziołami,bazylią i oregano.
5. Pizzę pieczemy około 40-45 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.Pod koniec pieczenia pizzę posypujemy startym serem na tarce o dużych oczkach,zapiekamy chwilę,aż ser się roztopi.Podajemy.
6.Smacznego.

4 komentarze:

  1. Jest juz pozno, a mi zachcialo sie jesc, jak ogladam te apetyczne zdjecia :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi,że narobiłam Ci smaka:)
      Dziękuję za miły komentarz:)

      Usuń