środa, 30 grudnia 2015

Maślano-mleczne bułeczki z jagodami goji.

Gdy mamy ochotę na coś słodkiego polecam upiec właśnie takie bułeczki.Co prawda wymagają trochę czasu,ale zapewniam,że warto.Są pyszne,delikatne i mięciutkie.Jagody goji do nich idealnie pasują.Do upieczenia tych bułeczek użyłam suszonych jagód goji od RAFEX .Zapraszam:)




Składniki:

Ciasto:
5 dag świeżych drożdży
3 szklanki mąki tortowej
1 szklanka ciepłego mleka
1 jajko
1 łyżka cukru waniliowego
pół szklanki cukru
5 dag masła
szczypta soli

Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
pół szklanki suszonych jagód goji

Wykonanie:
1. Drożdże rozcieramy z z jedną łyżką cukru,jedną łyżką mąki i połową ciepłego mleka.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Masło roztapiamy i studzimy. Jajko ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Do mąki dodajemy wyrośnięte drożdże,sól,masło,utarte jajko z cukrami i jagody goji,następnie w razie potrzeby dolewając pozostałe ciepłe mleko zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 60 minut w ciepłe miejsce,żeby ciasto wyrosło.


2.Po tym czasie na posypanej mąką stolnicy formujemy niewielkie bułeczki.


 3.Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.


4.Po tym czasie bułeczki pieczemy w temperaturze 180 stopni około 30 minut do zrumienienia.



5.Smacznego.

Rady:
 Do odmierzania składników użyłam szklanki o pojemności 250 ml.Z przepisu wychodzi około 16-18 bułeczek.

6 komentarzy:

  1. Smakowite bułeczki ! Ciekawi mnie smak tych jagód ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję.Według mnie są lekko kwaśne,ale w słodkim fajnie się komponują:)

      Usuń
    2. Jeśli lekko kwaśne to fajna alternatywa dla rodzynek ;) Przynajmniej jak dla mnie :)

      Usuń