wtorek, 29 grudnia 2015

Kasza jaglana z jabłkiem i rodzynkami.

Kaszę jaglaną warto jeść ponieważ jest bardzo zdrowa. Sprawdzi się ona również na słodko w formie deseru. Kasza jaglana pysznie smakuje z jabłkiem, rodzynkami i miodem. Przyprawiona cynamonem i kardamonem.Do przygotowania tego deseru użyłam ekologicznej kaszy jaglanejmielonego kardamonu od ECOBLIK . Zapraszam:)






Składniki:
pół szklanki kaszy jaglanej
2 jabłka
pół szklanki rodzynek
miód prawdziwy do smaku
cynamon mielony według uznania
szczypta mielonego kardamonu

Wykonanie:

1. Kaszę płuczemy zimną wodą i osączamy na sicie. Następnie przekładamy do garnka, zalewamy gorącą wodą i gotujemy do miękkości i wchłonięcia całego płynu. Podczas gotowania kaszę często mieszamy, żeby się nie przypaliła.

2. Jabłka myjemy, osuszamy, obieramy i usuwamy gniazda nasienne, następnie ścieramy na tarce na dużych oczkach.

3. Starte jabłka dodajemy do gorącej kaszy, dodajemy miód do smaku,rodzynki oraz cynamon i kardamon. Delikatnie mieszamy i przykrywamy pokrywką na kilka kilka chwil.

4. Po tym czasie podajemy jeszcze gorącą kaszę.

5.Smacznego.

Rady:
Z przepisu wyszło mi 2 porcje deseru.


1 komentarz: