niedziela, 13 grudnia 2015

Ciasto piegusek z lukrem i kandyzowanymi owocami.

Gdy nie mamy czasu,żeby upiec tradycyjny makowiec możemy upiec oto taki piegusek,którego dopełnieniem będzie lukier i pyszne owoce kandyzowane.Takie ciasto z powodzeniem możemy upiec na świąteczny stół.Zapraszam:)




Składniki:
 Ciasto:
4 jajka
20 dag masła lub margaryny
1 szklanka cukru pudru
pół szklanki suchego zmielonego maku
2 szklanki mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Lukier:
1 białko
cukier puder ( kilka łyżek)
5 dag kandyzowanych owoców ( mieszanki keksowej )

Wykonanie:
1.Masło lub margarynę ucieramy z cukrem pudrem i żółtkami na puszystą masę,następnie dodajemy mak i chwilę ucieramy.Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie ucieramy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę.Następnie pianę delikatnie mieszamy z ciastem.
2.Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia,o wymiarach około 21 cm x 25 cm.Pieczemy około 45 minut w temperaturze 170 stopni.Ciasto sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone.Studzimy i kroimy w kwadraty.
3.Zimne białko ucieramy z cukrem pudrem,cukier dodajemy stopniowo,ucieramy aż lukier będzie miał odpowiednią konsystencję.
4. Lukrem polewamy pokrojone w kostki ciasto,lukier powinien trochę spływać z kostek.Na koniec dekorujemy je owocami kandyzowanymi i odstawiamy do zastygnięcia.Po tym czasie podajemy.

Rady:
 Ja kupiłam gotowy suchy mielony mak.Ilość cukru do lukru zależy od tego jak duże mamy białko.

2 komentarze: