poniedziałek, 30 stycznia 2017

Donuty z piekarnika z kremem śmietankowym.

Nie wyobrażam sobie karnawału bez pysznych słodkości. A jak wiadomo to takie słodkości są bardzo kaloryczne, ale co ja poradzę, że nie mogę się powstrzymać. Żeby to jeszcze jakieś niedobre wyszło, a to wychodzi pyszne i słodkie. Polecam Wam pyszne donuty z piekarnika, mięciutkie z lekkim kremem. Do przygotowania tego przepisu użyłam mąki tortowej od MŁYNOMAG . Zapraszam:)







Składniki:

Rozczyn:
5 dag świeżych drożdży
pół szklanki ciepłego mleka
2 łyżki cukru
2 łyżki mąki tortowej

Ciasto:
2 jajka
pół szklanki cukru
1 cukier waniliowy
50 dag mąki tortowej
pół szklanki ciepłego mleka
10 dag masła

Krem śmietankowy:
2 śmietany typu ,,Śnieżka''
300 ml zimnego mleka
4 łyżki ciemnego kakao

Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
cukrowa posypka do dekoracji

Wykonanie:

1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką, następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut, żeby rozczyn ruszył.

2. Ciasto: Masło roztapiamy i lekko studzimy. Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie do mąki dodajemy wyrośnięte drożdże, utarte jajka z cukrami, stopione i przestudzone masło i stopniowo dolewając ciepłe mleko, zagniatamy mięciutkie ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na półtorej godziny do wyrośnięcia.

3. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy, szklanką o dużej średnicy wykrawamy krążki, następnie kieliszkiem wycinamy środki, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce do podrośnięcia. Po tym pieczemy do zrumienienia w temperaturze 180 stopni przez około 25 - 30 minut. Upieczone dokładnie studzimy.

4. Krem: Zimne mleko ubijamy ze ,,Śnieżkami'' na puszysty krem, dodajemy kakao i ubijamy do dokładnego połączenia się składników.

5. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i dekorujemy donuty, dekorujemy również cukrową posypką.

6. Tak przygotowane donuty są gotowe do podania.

7. Smacznego.

Rady:
Z przepisu wyszło mi 4 blaszki ciastek. Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Zamiast śmietanki ,, Śnieżki'' można ubić kremówkę 30 % z cukrem pudrem do smaku, a następnie dodać kakao.


6 komentarzy: