wtorek, 31 stycznia 2017

Owsianka z bananami i bakaliami podana w słoiczku.

Do tej pory nie przepadałam za owsianką, jestem dowodem na to, że z czasem smaki się zmieniają. Od czasu do czasu lubię taką owsiankę przygotować na śniadanie. Można ją przygotować w miseczce, ale efektowniej będzie podać ją w ładnych, ozdobnych słoiczkach...może nawet ktoś z domowników się na nią skusi. Ja do swojej owsianki użyłam produktów, które otrzymałam od HELIO . Użyłam berberys suszony , który jest lekko kwaśny i bardzo mi odpowiada, miechunkę suszonąrodzynki sułtańskie . Produkty pochodzą z serii HELIO natura i są pyszne. Zapraszam:)








Składniki:
250 mleka
pół szklanki płatków owsianych błyskawicznych
1 łyżka miodu prawdziwego
2 małe banany
rodzynki suszone według uznania
berberys suszony według uznania
miechunka suszona według uznania

Wykonanie:

1. Mleko zagotowujemy. Płatki przekładamy do miseczki, dodajemy miód, rodzynki według uznania ( ja dałam 2 łyżki ) zalewamy gorącym mlekiem, dokładnie mieszamy i przykrywamy talerzykiem, odstawiamy na kilka minut, żeby płatki napęczniały. Owsianka będzie wtedy lekko gęsta.

2. Banany obieramy i kroimy w plasterki lub w kostkę ( tak jak lubimy ). Do słoiczków na dno wkładamy po porcji bananów, następnie po porcji owsianki, na koniec znów banany i posypujemy rodzynkami, berberysem i miechunką.

3. Owsianka jest gotowa do podania.

4. Smacznego.


6 komentarzy:

  1. Przepyszna owsianka. Idealna na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pomysł bardzo podoba mi się, można zabrać taki słoiczek do pracy ❤💟

    OdpowiedzUsuń
  3. Idealne śniadanko - pyszne i zdrowe. Mogę zamówić na jutro? ;-)

    OdpowiedzUsuń