Są to bardzo smaczne bezglutenowe ciasteczka. Dodałam do nich rodzynki i kaszę jaglaną ekspandowaną. Można podać z mlekiem. Mąka kukurydziana jest w nich lekko wyczuwalna. Dodam też, że są takie lekko sypkie. Zapraszam:)
Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki kukurydzianej
pół szklanki cukru pudru
2 średnie jajka
15 dag masła lub margaryny
pół małej łyżeczki sody oczyszczonej
pół szklanki rodzynek
pół szklanki ekspandowanej kaszy jaglanej
Dodatkowo:
mąka kukurydziana do posypania stolnicy
Wykonanie:
1. Mąkę kukurydzianą, cukier puder, sodę oczyszczoną i masło lub margarynę przekładamy do miski, następnie rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki, następnie wsypujemy rodzynki i kaszę jaglaną, mieszamy i wbijamy jajka, następnie zagniatamy ciasto.
2. Na stolnicy lekko oprószonej mąką kukurydzianą z ciasta odrywamy małe kawałki, toczymy kulki i spłaszczamy formując okrągłe ciasteczka.
3. Tak wykonane ciasteczka układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 25 minut.
4. Upieczone ciasteczka są gotowe do podania.
5. Smacznego.
Rady:
Z przepisu wyszło mi 30 ciasteczek. Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Ciasteczka piękne. Robiłam dawno temu ciacha z mąką kukurydzianą były pyszne, rozpływaly się w ustach. Twoje tez tak wyglądają. Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i również pozdrawiam:)
UsuńPodkradłabym kilka do herbaty, wygladają smacznie
OdpowiedzUsuńJuż częstuję:)
UsuńDomowe ciasteczka to zawsze niesamowite przezycie Sa tysiąc razy smaczniejsze niż jakiekolwiek kupne Twoich nie jadlam ale jestem pewna ze sa super i chętnie bym się wprosila na herbatke
OdpowiedzUsuńW takim razie zapraszam na ciasteczka i herbatkę:)
UsuńTakie domowe ciasteczka to ja lubię ;-)
OdpowiedzUsuńDomowe są najlepsze:)
UsuńAle fajne ciasteczka, z czekolada wyglądają jak małe pączki :D
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńMoje dzieci bardzo lubią jak robię im różnego rodzaju ciastka i szybciej one znikają niż zostaną podane. najlepsze wyroby gdzie wykorzystuję mąką wychodzą mi z przepisów https://basiazsercem.pl/ dlatego również bardzo chętnie lubię do nich zaglądać. Jestem przekonana, że za każdym razem znajdę coś dla siebie.
OdpowiedzUsuń