środa, 4 stycznia 2017

Bezglutenowe ciasteczka z mąki kukurydzianej.

Są to bardzo smaczne bezglutenowe ciasteczka. Dodałam do nich rodzynki i kaszę jaglaną ekspandowaną. Można podać z mlekiem. Mąka kukurydziana jest w nich lekko wyczuwalna. Dodam też, że są takie lekko sypkie. Zapraszam:)





Składniki:

Ciasto:
2 szklanki mąki kukurydzianej
pół szklanki cukru pudru
2 średnie jajka
15 dag masła lub margaryny
pół małej łyżeczki sody oczyszczonej
pół szklanki rodzynek
pół szklanki ekspandowanej kaszy jaglanej

Dodatkowo:
mąka kukurydziana do posypania stolnicy

Wykonanie:

1. Mąkę kukurydzianą, cukier puder, sodę oczyszczoną i masło lub margarynę przekładamy do miski, następnie rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki, następnie wsypujemy rodzynki i kaszę jaglaną, mieszamy i wbijamy jajka, następnie zagniatamy ciasto.

2. Na stolnicy lekko oprószonej mąką kukurydzianą z ciasta odrywamy małe kawałki, toczymy kulki i spłaszczamy formując okrągłe ciasteczka.

3. Tak wykonane ciasteczka układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 25 minut.

4. Upieczone ciasteczka są gotowe do podania.

5. Smacznego.

Rady:
Z przepisu wyszło mi 30 ciasteczek. Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

10 komentarzy:

  1. Ciasteczka piękne. Robiłam dawno temu ciacha z mąką kukurydzianą były pyszne, rozpływaly się w ustach. Twoje tez tak wyglądają. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Podkradłabym kilka do herbaty, wygladają smacznie

    OdpowiedzUsuń
  3. Domowe ciasteczka to zawsze niesamowite przezycie Sa tysiąc razy smaczniejsze niż jakiekolwiek kupne Twoich nie jadlam ale jestem pewna ze sa super i chętnie bym się wprosila na herbatke

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie zapraszam na ciasteczka i herbatkę:)

      Usuń
  4. Takie domowe ciasteczka to ja lubię ;-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale fajne ciasteczka, z czekolada wyglądają jak małe pączki :D

    OdpowiedzUsuń