czwartek, 5 stycznia 2017

Bezglutenowe ciasteczka z czekoladą.

Polecam kolejne ciasteczka bezglutenowe. Przyznam się szczerze, że to mój początek z tą dietą i dużo czytam na ten temat. Wiem na pewno, że wybierając produkty bezglutenowe należy czytać dokładnie ich skład, ponieważ niektóre produkty ( pomimo, że są bezglutenowe ) mogą zawierać niewielkie ilości glutenu. Te ciasteczka są bardzo pyszne i takie piaskowe. Urozmaiciłam je czekoladą i posypką cukrową. Polecam na podwieczorek z kubkiem mleka ( ja wolę z pyszną, gorącą i aromatyczną kawą ). Zapraszam:)





Składniki:

Ciasto:
półtorej szklanki mąki kukurydzianej
pół szklanki mąki ziemniaczanej
pół szklanki cukru pudru
15 dag masła lub margaryny
pół małej łyżeczki sody oczyszczonej
2 małe jajka

Dodatkowo:

mąka kukurydziana do posypania stolnicy
10 dag czekolady mlecznej ( bezglutenowej )
posypka kolorowa ( bezglutenowa lub można pominąć )

Wykonanie:

1.Mąkę kukurydzianą, mąkę ziemniaczaną, cukier puder, sodę oczyszczoną i masło lub margarynę przekładamy do miski, następnie rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki, następnie wbijamy jajka i zagniatamy ciasto.


2.Następnie na lekko oprószonej mąką kukurydzianą stolnicy z ciasta odrywamy małe kawałki, toczymy kulki i spłaszczamy formując okrągłe ciasteczka.

3.Tak wykonane ciasteczka układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 25 minut.

4.Czekoladę łamiemy na małe kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej, następnie smarujemy nią ciasteczka i dekorujemy posypką. Odstawiamy do zastygnięcia czekolady. Po tym czasie ciasteczka są gotowe do podania.

5. Smacznego.

Rady:

Wybierając produkty bezglutenowe czytajmy dokładnie ich skład, ponieważ niektóre mogą zawierać niewielkie ilości glutenu. Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wyszło mi około 25 ciasteczek.

12 komentarzy: