Pierwszy raz upiekłam bułki na mące krupczatce i nie ukrywam, że wyszły
mi pyszne. Idealne na śniadanie lub kolację. Według mnie najlepiej
smakują z masełkiem lub twarożkiem. Do upieczenia tych pysznych i chrupiących bułeczek użyłam mąki krupczatki pszennej od MŁYNOMAG . Zapraszam:)
Składniki:
Rozczyn:
10 dag świeżych drożdży
1 łyżka cukru
pół szklanki ciepłego mleka
2 łyżki mąki krupczatki pszennej
Ciasto:
1 kg mąki mąki krupczatki pszennej
2 łyżeczki soli
półtorej szklanki ciepłego mleka
1 jajko
Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
Wykonanie:
1. Rozczyn:
Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką, następnie
przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut, żeby
rozczyn ruszył.
2. Ciasto:
Do mąki dodajemy sól, rozczyn, wbijamy jajko i stopniowo wlewając mleko
zagniatamy ciasto. Ciasto wyrabiamy przez kilka minut na lekko posypanej
mąką stolnicy. Mleka dodajemy ile zabierze ciasto, ja dałam aż półtorej
szklanki. jeżeli ciasto będzie się kleiło można lekko oprószyć mąką
pszenną i zagnieść. Następnie ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy
na około 60 minut w ciepłe miejsce, żeby wyrosło.
3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 16 części i na lekko posypanej mąką
stolnicy formujemy okrągłe bułeczki. Następnie układamy ja na blaszkach
wyłożonych papierem do pieczenia i odstawiamy na 30 minut w ciepłym
miejscu, żeby podrosły.
4. Wyrośnięte bułki pieczemy około 35-40 minut w temperaturze 180 stopni do
zrumienienia. Upieczone bułki są gotowe do podania.
5. Smacznego.
Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wychodzi 16 bułeczek.
Bardzo lubię piec domowe pieczywo. :)
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/
To super, bo domowe pieczywo jest najlepsze:)
UsuńPyszne swojskie bułeczki. Aż tutaj czuję ich zapach :)
OdpowiedzUsuńDziękuję:) Bułeczki pysznie pachniały podczas pieczenia:)
UsuńWspaniałe, domowe bułeczki :) Prezentują się przepysznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo:)
UsuńBułeczki udały się wspaniale ;)
OdpowiedzUsuńUdały, udały:)
UsuńŚwietne bułeczki :-)
OdpowiedzUsuńpiekę chleb na krupczatce a tu proszę bułeczki też można upiec:) super!
OdpowiedzUsuńMożna i bułeczki upiec. Polecam, bo są pyszne:)
UsuńWspaniałe :)
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
UsuńFajnie wygladaja, muszą byc pyszne
OdpowiedzUsuńDziękuję i zapewniam, że są bardzo pyszne:)
Usuń