poniedziałek, 9 stycznia 2017

Bułeczki ,, Krupczatki ''.

Pierwszy raz upiekłam bułki na mące krupczatce i nie ukrywam, że wyszły mi pyszne. Idealne na śniadanie lub kolację. Według mnie najlepiej smakują z masełkiem lub twarożkiem. Do upieczenia tych pysznych i chrupiących bułeczek użyłam mąki krupczatki pszennej od MŁYNOMAG . Zapraszam:)






Składniki:

 Rozczyn:
10 dag świeżych drożdży
1 łyżka cukru
pół szklanki ciepłego mleka
2 łyżki mąki krupczatki pszennej

Ciasto:
1 kg mąki mąki krupczatki pszennej
2 łyżeczki soli
półtorej szklanki ciepłego mleka
1 jajko

Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy

Wykonanie:

1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką, następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut, żeby rozczyn ruszył.

2. Ciasto: Do mąki dodajemy sól, rozczyn, wbijamy jajko i stopniowo wlewając mleko zagniatamy ciasto. Ciasto wyrabiamy przez kilka minut na lekko posypanej mąką stolnicy. Mleka dodajemy ile zabierze ciasto, ja dałam aż półtorej szklanki. jeżeli ciasto będzie się kleiło można lekko oprószyć mąką pszenną i zagnieść. Następnie ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 60 minut w ciepłe miejsce, żeby wyrosło.

3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 16 części i na lekko posypanej mąką stolnicy formujemy okrągłe bułeczki. Następnie układamy ja na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i odstawiamy na 30 minut w ciepłym miejscu, żeby podrosły.

4. Wyrośnięte bułki pieczemy około 35-40 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Upieczone bułki są gotowe do podania.

5. Smacznego.

Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wychodzi 16 bułeczek.

16 komentarzy:

  1. Bardzo lubię piec domowe pieczywo. :)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To super, bo domowe pieczywo jest najlepsze:)

      Usuń
  2. Pyszne swojskie bułeczki. Aż tutaj czuję ich zapach :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję:) Bułeczki pysznie pachniały podczas pieczenia:)

      Usuń
  3. Wspaniałe, domowe bułeczki :) Prezentują się przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bułeczki udały się wspaniale ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. piekę chleb na krupczatce a tu proszę bułeczki też można upiec:) super!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można i bułeczki upiec. Polecam, bo są pyszne:)

      Usuń
  6. Odpowiedzi
    1. Dziękuję i zapewniam, że są bardzo pyszne:)

      Usuń