środa, 25 stycznia 2017

Pierogi z ciasta żytniego z kaszą jaglaną.

Są to moje pierwsze pierogi z takim ciastem, do tej pory robiłam tylko pszenne ciasto. Z racji tego, że mam dużo mąki razowej żytniej postanowiłam przygotować z niej ciasto na pierogi. Na początku to nie chciało mi to ciasto wyjść, dosypałam więc mąki pszennej i udało się. Takie pierogi są bardziej syte i również smaczne. Do ich przygotowania użyłam mąki żytniej razowej  i mąki pszennej od MŁYNOMAG . Zapraszam:)






Składniki:

Ciasto:
2 szklanki mąki żytniej razowej
1 szklanka mąki pszennej
około 1 szklanka ciepłego mleka
1 mała płaska łyżeczka soli

Farsz:
1 woreczek kaszy jaglanej ( 10 dag )
1 mała cebula
masło do smażenia
1 łyżeczka koperku suszonego
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku

Dodatkowo:
mąka żytnia razowa do podsypania stolnicy
sól do gotowania
1 łyżka oleju
1 mała cebula
masło do smażenia

Wykonanie:

1. Farsz: Kaszę płuczemy w zimnej wodzie, następnie gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości, dokładnie osączamy i wyjmujemy z woreczka. Kaszę bez woreczka gotujemy do wchłonięcia przez nią całego płynu cały czas mieszając. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i smażymy na maśle do miękkości i lekkiego zrumienienia.

2. Do przestudzonej kaszy dodajemy koperek, cebulę z masłem, sól i pieprz do smaku. Dokładnie mieszamy.

3. Ciasto: Obie mąki i sól wsypujemy do miski, stopniowo wlewamy ciepłe mleko i zagniatamy ciasto. Pamiętajmy, że takie ciasto będzie miało inną konsystencję niż ciasto z samej mąki pszennej. Ciasto odstawiamy na 20 minut żeby odpoczęło.

4. Na stolnicy lekko posypanej mąką wałkujemy ciasto i za pomocą szklanki wykrawamy krążki, na każdy nakładamy farszu i zlepiamy formując pierogi.

5. Cebulę obieramy i smażymy na maśle do miękkości i zrumienienia.

6. Tak przygotowane pierogi gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oleju kilka minut od wypłynięcia na powierzchnię. Ja swoje pierogi gotowałam znacznie dłużej niż gotuję pierogi z ciastem z mąki pszennej.

7. Ugotowane pierogi odcedzamy, nakładamy na talerze, polewamy stopionym masłem z cebulką i podajemy.

8. Smacznego.

Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wyszło mi 40 pierogów.



12 komentarzy:

  1. Ciekawie nadziane te pierożki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajne pierożki, już mi smakują :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nawet nie umiem sobie wyobrazić ich smaku Ciekawia mnie bardzo Ciesze się ze jest tyle odslon kaszy jaglanej Ciagle szukam odpowiedniego bo za kasza jaglana nie przepadam Pozdrawiam cie kochana bardzo

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pierogi są bardzo smaczne i syte. Kaszę jaglaną uwielbiam i na słono i na słodko:)
      Pozdrawiam:)

      Usuń
  4. Smakowicie wyglądają :-) Bardzo fajny przepis :-)

    OdpowiedzUsuń