piątek, 27 stycznia 2017

Bułki pszenno orkiszowe z sezamem.

Zapraszam na pyszne bułki, chrupiące na zewnątrz, a w środku mięciutkie. Wprost idealne na śniadanie lub kolację. Pysznie smakują z masełkiem lub twarożkiem. No i są o niebo lepsze od kupnych. Moja rodzina uwielbia domowe bułeczki, a ja piekę...piekę i piekę. Do upieczenia tych bułeczek użyłam mąki orkiszowej pełnoziarnistej oraz mąki pszennej od MŁYNOMAG . Zapraszam:)






Składniki:

Rozczyn:
5 dag świeżych drożdży
2 łyżeczki cukru
pół szklanki ciepłego mleka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki orkiszowej pełnoziarnistej


Ciasto:
2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
1 szklanka mąki pszennej
1 kopiasta łyżeczka soli
2 łyżki ziaren sezamu
1 jajko
pół szklanki ciepłego mleka

Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy

Wykonanie:

1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąkami, następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut, żeby rozczyn ruszył.

2. Ciasto: Obie mąki wsypujemy do miski, następnie dodajemy sezam, jajko, sól i rozczyn, stopniowo wlewając mleko zagniatamy ciasto. Ciasto wyrabiamy przez kilka minut. Mleka dodajemy ile zabierze ciasto. Następnie ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około półtorej godziny w ciepłe miejsce, żeby wyrosło.

3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części i na lekko podsypanej mąką stolnicy formujemy podłużne bułki. Bułki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na około 15 minut w ciepłe miejsce, żeby podrosły.

4. Następnie bułki pieczemy w temperaturze 180 stopni  przez około 45 minut do zrumienienia.

5. Bułki są gotowe do podania.

6. Smacznego.

Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wyszło mi 8 sztuk bułek.





10 komentarzy: