Zapraszam na pyszne bułki, chrupiące na zewnątrz, a w środku mięciutkie. Wprost idealne na śniadanie lub kolację. Pysznie smakują z masełkiem lub twarożkiem. No i są o niebo lepsze od kupnych. Moja rodzina uwielbia domowe bułeczki, a ja piekę...piekę i piekę. Do upieczenia tych bułeczek użyłam mąki orkiszowej pełnoziarnistej oraz mąki pszennej od MŁYNOMAG . Zapraszam:)
Składniki:
Rozczyn:
5 dag świeżych drożdży
2 łyżeczki cukru
pół szklanki ciepłego mleka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
Ciasto:
2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
1 szklanka mąki pszennej
1 kopiasta łyżeczka soli
2 łyżki ziaren sezamu
1 jajko
pół szklanki ciepłego mleka
Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
Wykonanie:
1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąkami, następnie
przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut, żeby
rozczyn ruszył.
2. Ciasto: Obie mąki wsypujemy do miski, następnie dodajemy sezam, jajko, sól i rozczyn, stopniowo wlewając mleko
zagniatamy ciasto. Ciasto wyrabiamy przez kilka minut. Mleka dodajemy ile zabierze ciasto. Następnie ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy
na około półtorej godziny w ciepłe miejsce, żeby wyrosło.
3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części i na lekko podsypanej mąką stolnicy formujemy podłużne bułki. Bułki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na około 15 minut w ciepłe miejsce, żeby podrosły.
4. Następnie bułki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut do zrumienienia.
5. Bułki są gotowe do podania.
6. Smacznego.
Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wyszło mi 8 sztuk bułek.
Pyszne i pożywne bułeczki :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe bułeczki kochana :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję Marzenko:)
UsuńTakie bułeczki to super sprawa :)
OdpowiedzUsuńIza bardzo smaczne bułeczki pieczesz 😃
OdpowiedzUsuńDomowe pieczywo nie ma sobie równych - powtarzam to zawsze. :-)
OdpowiedzUsuńDlatego często je piekę:)
Usuń