Jest to bardzo proste i smaczne danie. Przygotowuje się je bardzo szybko i jest dość tanie. Czasami nie mamy pomysłu na obiad, więc taki przepis doskonale się sprawdzi. Dodam, że danie jest również syte. Na początku myślałam, że może sos będzie zbyt słony za sprawą słonej fety, ale wyszło tak w sam raz. Aromatyczne przyprawy zrobiły swoje. Do przyprawiania sosu użyłam czubrycy zielonej i przyprawy śródziemnomorskiej od RAFEX . Zapraszam:)
Składniki:
Sos:
45 dag mrożonego szpinaku ( rozdrobnionego )
3 ząbki czosnku
olej do smażenia
20 dag sera feta ( użyłam tłustej fety )
gorąca woda
pieprz czarny do smaku
3 łyżeczki czubrycy zielonej
1 łyżeczka przyprawy śródziemnomorskiej
Dodatkowo:
20 dag makaronu spaghetti
1 łyżka oleju
sól do gotowania
5 dag sera feta ( użyłam tłustej fety )
Wykonanie:
1. Sos: Szpinak rozmrażamy i dokładnie odciskamy z wody. Czosnek obieramy i
bardzo drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy olej ( tak około 2 łyżki
), wrzucamy czosnek i przesmażamy cały czas mieszając, uważamy, żeby za
mocno go nie przypiec bo będzie gorzki. Następnie wrzucamy szpinak i
przesmażamy cały czas mieszając. Następnie podlewamy niewielką ilością
gorącej wody i dusimy do miękkości. Na koniec dodajemy przyprawy i ser,
dusimy tak długo aż ser się rozpuści ( można go rozetrzeć widelcem,
wtedy szybciej się rozpuści ).
2. Makaron gotujemy w osolonej wodzie z olejem do miękkości i odcedzamy.
3. Na talerze nakładamy porcje makaronu, sosu i pokrojonej w kostkę fety. Podajemy od razu gorące.
4. Smacznego
Rady:
Można również użyć czubrycy zielonej. Przypraw można dać według uznania. Z przepisu wychodzi tak około 3 porcje.
Na to danie nie trzeba mnie na mawiać, pyszne :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i zapraszam:)
UsuńUwielbiam :D
OdpowiedzUsuńTo super:)
OdpowiedzUsuń