Od czasu do czasu przygotowuję domowe wędliny. Nie ma co ukrywać, że są najlepsze, pysznie smakują, pachną, są świeże i wiemy z czego zrobione. Taki schab polecam obowiązkowo przygotować. Wieczorem wystarczy zamarynować mięso, z samego rana upiec, wystudzić i gotowe. Do zamarynowania mięsa użyłam gotowej mieszanki przypraw przyprawy gosposi od RAFEX . Zapraszam:)
Składniki:
1 kg schabu
5 łyżek oleju
2 łyżeczki soli peklującej
2 łyżki przyprawy gosposi
1 woreczek do pieczenia lub rękaw
Wykonanie:
1. Mięso oczyszczamy, płuczemy i dokładnie osuszamy.
2. Olej mieszamy z solą peklującą i przyprawą gosposi, następnie mieszanką dokładnie nacieramy mięso ze wszystkich stron.
3. Tak przygotowane mięso wstawiamy do lodówki na 12 godzin ( ja wstawiam na całą noc ).
4. Zamarynowane mięso wkładamy do woreczka do pieczenia lub rękawa, dokładnie zawiązujemy i wstawiamy w formie żaroodpornej do piekarnika.
5. Następnie pieczemy w temperaturze 180 minut przez 60 minut, po tym czasie woreczek rozcinamy i pieczemy jeszcze 5 minut w celu zrumienienia mięsa.
6. Dobrze wystudzony schab kroimy w plasterki i podajemy.
7. Smacznego.
Piękny i smaczny. Zamawiam plasterek na kromeczke 😆
OdpowiedzUsuńPyszne mięsko ☺
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie mięsko z rękawa. Pyszności! <3
OdpowiedzUsuńJa też bardzo lubię, takie domowe jest najlepsze:)
UsuńTaki schab jest bardziej soczysty w smaku, na kanapki idealny :-)
OdpowiedzUsuńDokładnie tak Marzenko:)
UsuńBardzo apetyczny schabik. Lubię takie domowe mięsko. :-)
OdpowiedzUsuńTak pieczony schabik jest idealny na kanapeczki :)
OdpowiedzUsuńDokładnie tak:)
Usuń