sobota, 28 stycznia 2017

Schab pieczony w rękawie do pieczywa.

Od czasu do czasu przygotowuję domowe wędliny. Nie ma co ukrywać, że są najlepsze, pysznie smakują, pachną, są świeże i wiemy z czego zrobione. Taki schab polecam obowiązkowo przygotować. Wieczorem wystarczy zamarynować mięso, z samego rana upiec, wystudzić i gotowe. Do zamarynowania mięsa użyłam gotowej mieszanki przypraw przyprawy gosposi od RAFEX . Zapraszam:)







Składniki:
1 kg schabu
5 łyżek oleju
2 łyżeczki soli peklującej
2 łyżki przyprawy gosposi
1 woreczek do pieczenia lub rękaw

Wykonanie:

1. Mięso oczyszczamy, płuczemy i dokładnie osuszamy.

2. Olej mieszamy z solą peklującą i przyprawą gosposi, następnie mieszanką dokładnie nacieramy mięso ze wszystkich stron.

3. Tak przygotowane mięso wstawiamy do lodówki na 12 godzin ( ja wstawiam na całą noc ).

4. Zamarynowane mięso wkładamy do woreczka do pieczenia lub rękawa, dokładnie zawiązujemy i wstawiamy w formie żaroodpornej do piekarnika.

5. Następnie pieczemy w temperaturze 180 minut przez 60 minut, po tym czasie woreczek rozcinamy i pieczemy jeszcze 5 minut w celu zrumienienia mięsa.

6. Dobrze wystudzony schab kroimy w plasterki i podajemy.

7. Smacznego.



12 komentarzy:

  1. Piękny i smaczny. Zamawiam plasterek na kromeczke 😆

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię takie mięsko z rękawa. Pyszności! <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też bardzo lubię, takie domowe jest najlepsze:)

      Usuń
  3. Taki schab jest bardziej soczysty w smaku, na kanapki idealny :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo apetyczny schabik. Lubię takie domowe mięsko. :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Tak pieczony schabik jest idealny na kanapeczki :)

    OdpowiedzUsuń