Składniki:
Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej Warmińskiej
300 ml ciepłego mleka
5 dag świeżych drożdży
2 łyżeczki cukru
6 łyżek oleju
1 łyżeczka soli
Farsz:
8 dużych cebul
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
olej do smażenia
zioła prowansalskie według uznania
Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
masło lub margaryna do posmarowania blaszek
ulubiony ketchup
Wykonanie:
1. Drożdże rozcieramy z cukrem i ciepłym mlekiem, następnie wlewamy do mąki i mieszamy widelcem, ale nie zagniatamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie dodajemy olej i sól i dokładnie zagniatamy, ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce, żeby ciasto wyrosło.
2. W tym czasie gdy ciasto będzie rosło przygotowujemy obłożenie: Cebule obieramy, przekrawamy na pół i kroimy w bardzo cieniutkie półplasterki. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i dusimy do miękkości. Gdy cebula będzie miękka przyprawiamy ją do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Następnie studzimy.
3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 równe części, następnie wałkujemy na posypanej mąką stolnicy na okrągłe placki i układamy je na blaszkach posmarowanych masłem. Na placki wykładamy równomiernie cebulę.
4. Pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około 25 - 30 minut do zrumienienia.
5. Tak upieczone cebularze dekorujemy ketchupem i podajemy.
6. Smacznego.
Rady:
Szklanka do odmierzania o pojemności 250 ml.
Muszę kiedyś zrobić cebularze, Bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuńBardzo polecam:)
Usuń