wtorek, 10 stycznia 2017

Naleśniki z prażonymi jabłkami i cynamonem.

Nie pamiętam już kiedy jadłam takie naleśniki z jabłkami...pyszne i pachnące. Chodziły już za mną od kilku dni, aż dzisiaj je przygotowałam. W całym domu pysznie pachniało. Polecam przygotować je na deser lub podwieczorek. Zapewniam, że będzie pysznie. Jabłka i cynamon to bardzo pyszne połączenie. Do usmażenia naleśników użyłam mąki luksusowej pszennej , którą otrzymałam od MŁYNOMAG . Naleśniki wyszły bardzo delikatne i puszyste. Zapraszam:)






Składniki:

Ciasto:
2 jajka
1 cukier waniliowy
na czubek łyżeczki proszku do pieczenia
półtorej szklanki mleka
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżki cukru
50 ml gazowanej wody

Nadzienie:
50 dag jabłek
1 łyżka masła
cukier do smaku
cynamon mielony według uznania
odrobina gorącej wody

Dodatkowo:
olej do smażenia

Wykonanie:

1. Ciasto: Z podanych składników miksujemy bez grudek o odpowiedniej konsystencji ciasto. Następnie odstawiamy na 30 minut żeby odpoczęło.

2. Po tym czasie na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i smażymy naleśniki. Usmażone osączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.

3. Nadzienie: Jabłka myjemy, osuszamy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy jabłka, chwilę dusimy cały czas mieszając, następnie podlewamy niewielką ilością gorącej wody i dusimy do miękkości. Na koniec dodajemy cukier i cynamon do smaku.

4. Na naleśniki nakładamy porcje jabłek i zwijamy ruloniki. Podajemy od razu gorące.

5. Smacznego.

Rady:
Z przepisu wychodzi 8 sztuk naleśników o średnicy 17 cm. Szklanka do odmierzania o pojemności 250 ml.

6 komentarzy:

  1. Mmmm...już czuję ich zapach:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mysle ze sa cudowne Jabluszka plus cynamon to już magia smaku i zapachu a w towarzystwie nalesnikow tymbardziej Pozdrawiam cie cieplutko!

    OdpowiedzUsuń
  3. Naleśniki zawsze i ze wszystkim pyszne ale zwłaszcza z jabłkami :) Pyszności!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z jabłkami są pyszne:) Dziękuję za komentarz:)

      Usuń