Nie pamiętam już kiedy jadłam takie naleśniki z jabłkami...pyszne i pachnące. Chodziły już za mną od kilku dni, aż dzisiaj je przygotowałam. W całym domu pysznie pachniało. Polecam przygotować je na deser lub podwieczorek.
Zapewniam, że będzie pysznie. Jabłka i cynamon to bardzo pyszne
połączenie. Do usmażenia naleśników użyłam mąki luksusowej pszennej , którą otrzymałam od MŁYNOMAG . Naleśniki wyszły bardzo delikatne i puszyste. Zapraszam:)
Składniki:
Ciasto:
2 jajka
1 cukier waniliowy
na czubek łyżeczki proszku do pieczenia
półtorej szklanki mleka
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżki cukru
50 ml gazowanej wody
Nadzienie:
50 dag jabłek
1 łyżka masła
cukier do smaku
cynamon mielony według uznania
odrobina gorącej wody
Dodatkowo:
olej do smażenia
Wykonanie:
1. Ciasto: Z podanych składników miksujemy bez grudek o odpowiedniej
konsystencji ciasto. Następnie odstawiamy na 30 minut żeby odpoczęło.
2. Po tym czasie na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i smażymy
naleśniki. Usmażone osączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
3. Nadzienie: Jabłka myjemy, osuszamy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w
kostkę. W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy jabłka, chwilę dusimy cały
czas mieszając, następnie podlewamy niewielką ilością gorącej wody i
dusimy do miękkości. Na koniec dodajemy cukier i cynamon do smaku.
4. Na naleśniki nakładamy porcje jabłek i zwijamy ruloniki. Podajemy od razu gorące.
5. Smacznego.
Rady:
Z przepisu wychodzi 8 sztuk naleśników o średnicy 17 cm. Szklanka do odmierzania o pojemności 250 ml.
Mmmm...już czuję ich zapach:)
OdpowiedzUsuńOj pachniało...pachniało:)
UsuńMysle ze sa cudowne Jabluszka plus cynamon to już magia smaku i zapachu a w towarzystwie nalesnikow tymbardziej Pozdrawiam cie cieplutko!
OdpowiedzUsuńDziękuję za komentarz i również pozdrawiam:)
UsuńNaleśniki zawsze i ze wszystkim pyszne ale zwłaszcza z jabłkami :) Pyszności!
OdpowiedzUsuńZ jabłkami są pyszne:) Dziękuję za komentarz:)
Usuń