piątek, 13 stycznia 2017

Pieczeń na kanapki.

Domowa wędlina do pieczywa jest najlepsza. Warto poświęcić trochę czasu i ją przygotować, przynajmniej wiemy co w niej jest. Takie wędliny najczęściej przygotowuję dla mojego męża, który uwielbia takie jedzenie. Chociaż osobiście wolę masło i twarożek to sama również skubnę cieniutki plasterek do chrupiącego pieczywa. Polecam na śniadanie lub kolację. Zapraszam:)





Składniki:

Masa mięsna:
1 kg łopatki wieprzowej
1 bułka namoczona i odciśnięta
3 jajka
3 ząbki czosnku
sól do smaku
pieprz czarny grubo mielony do smaku
kilka ziarenek ziela angielskiego
kilka ziarenek pieprzu czarnego
1 liść laurowy

Dodatkowo:
aluminiowa foremka do pieczenia
1 łyżka oleju
1 łyżka bułka tartej

Wykonanie:

1. Mięso oczyszczamy, myjemy i osuszamy następnie mielimy w maszynce do mielenia mięsa razem z bułką . Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę i razem z przyprawami i jajkami dodajemy do zmielonego mięsa, dokładnie wyrabiamy.

2. Foremkę smarujemy olejem i posypujemy bułką tartą, przekładamy do niej mięsną masę dokładnie ubijając. Następnie pieczemy około 1 godzinę w temperaturze 190 stopni.

3. Pieczeń studzimy w foremce. Zimną wyjmujemy, kroimy w plastry i podajemy.

4. Smacznego.

Rady:
Upieczona pieczeń będzie odchodziła od ścianek foremki i będzie z wierzchu zrumieniona.

12 komentarzy:

  1. Domowa - najlepsza :D Musi smakować obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię taką pieczeń, a najlepiej smakuje mi na Wielkanoc :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na Wielkanoc też można przygotować, ja zawsze robię zimową porą:)

      Usuń
  3. Często robię taką pieczeń, bo jest bardzo smaczna:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię pieczeń, ale sama nie robię często. Chyba czas to zmienić. :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszna domowa wędlina. Taką lubię najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń