Domowa wędlina do pieczywa jest najlepsza. Warto poświęcić trochę czasu i
ją przygotować, przynajmniej wiemy co w niej jest. Takie wędliny najczęściej przygotowuję dla mojego męża, który uwielbia takie jedzenie. Chociaż osobiście wolę masło i twarożek to sama również skubnę cieniutki plasterek do chrupiącego pieczywa. Polecam na śniadanie
lub kolację. Zapraszam:)
Składniki:
Masa mięsna:
1 kg łopatki wieprzowej
1 bułka namoczona i odciśnięta
3 jajka
3 ząbki czosnku
sól do smaku
pieprz czarny grubo mielony do smaku
kilka ziarenek ziela angielskiego
kilka ziarenek pieprzu czarnego
1 liść laurowy
Dodatkowo:
aluminiowa foremka do pieczenia
1 łyżka oleju
1 łyżka bułka tartej
Wykonanie:
1. Mięso oczyszczamy, myjemy i osuszamy następnie mielimy w maszynce do
mielenia mięsa razem z bułką . Czosnek obieramy i przeciskamy przez
praskę i razem z przyprawami i jajkami dodajemy do zmielonego mięsa,
dokładnie wyrabiamy.
2. Foremkę smarujemy olejem i posypujemy bułką tartą, przekładamy do niej
mięsną masę dokładnie ubijając. Następnie pieczemy około 1 godzinę w
temperaturze 190 stopni.
3. Pieczeń studzimy w foremce. Zimną wyjmujemy, kroimy w plastry i podajemy.
4. Smacznego.
Rady:
Upieczona pieczeń będzie odchodziła od ścianek foremki i będzie z wierzchu zrumieniona.
Domowa - najlepsza :D Musi smakować obłędnie!
OdpowiedzUsuńZapewniam, że jest bardzo smaczna:)
UsuńBardzo lubię taką pieczeń, a najlepiej smakuje mi na Wielkanoc :)
OdpowiedzUsuńNa Wielkanoc też można przygotować, ja zawsze robię zimową porą:)
Usuńale smakowita pieczeń:)
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
UsuńCzęsto robię taką pieczeń, bo jest bardzo smaczna:)
OdpowiedzUsuńTo super:)
UsuńBardzo lubię pieczeń, ale sama nie robię często. Chyba czas to zmienić. :-)
OdpowiedzUsuńPolecam zrobić:)
UsuńPyszna domowa wędlina. Taką lubię najbardziej :)
OdpowiedzUsuńOj tak, taka jest najlepsza:)
Usuń