Nie wyobrażam sobie karnawału bez pysznych słodkości. A jak wiadomo to takie słodkości są bardzo kaloryczne, ale co ja poradzę, że nie mogę się powstrzymać. Żeby to jeszcze jakieś niedobre wyszło, a to wychodzi pyszne i słodkie. Polecam Wam pyszne donuty z piekarnika, mięciutkie z lekkim kremem. Do przygotowania tego przepisu użyłam mąki tortowej od MŁYNOMAG . Zapraszam:)
Składniki:
Rozczyn:
5 dag świeżych drożdży
pół szklanki ciepłego mleka
2 łyżki cukru
2 łyżki mąki tortowej
Ciasto:
2 jajka
pół szklanki cukru
1 cukier waniliowy
50 dag mąki tortowej
pół szklanki ciepłego mleka
10 dag masła
Krem śmietankowy:
2 śmietany typu ,,Śnieżka''
300 ml zimnego mleka
4 łyżki ciemnego kakao
Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
cukrowa posypka do dekoracji
Wykonanie:
1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką, następnie
przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut, żeby
rozczyn ruszył.
2. Ciasto: Masło roztapiamy i lekko studzimy. Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą
masę. Następnie do mąki dodajemy wyrośnięte drożdże, utarte jajka z
cukrami, stopione i przestudzone masło i stopniowo dolewając ciepłe
mleko, zagniatamy mięciutkie ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i
odstawiamy w ciepłe miejsce na półtorej godziny do wyrośnięcia.
3. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy, szklanką o dużej średnicy wykrawamy krążki, następnie kieliszkiem wycinamy środki, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce do podrośnięcia. Po tym pieczemy do zrumienienia w temperaturze 180 stopni przez około 25 - 30 minut. Upieczone dokładnie studzimy.
4. Krem: Zimne mleko ubijamy ze ,,Śnieżkami'' na puszysty krem, dodajemy kakao i ubijamy do dokładnego połączenia się składników.
5. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i dekorujemy donuty, dekorujemy również cukrową posypką.
6. Tak przygotowane donuty są gotowe do podania.
7. Smacznego.
Rady:
Z przepisu wyszło mi 4 blaszki ciastek. Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Zamiast śmietanki ,, Śnieżki'' można ubić kremówkę 30 % z cukrem pudrem do smaku, a następnie dodać kakao.
Mniam jakie pyszności :-)
OdpowiedzUsuńDzięki Marzenko:)
UsuńPięknie ci wyszły te donaciki :D
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo:)
UsuńWyglądają przepysznie :-) Mniam...
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
Usuń