wtorek, 17 stycznia 2017

Bułki pszenno - krupczatkowe z sezamem.

Uwielbiam piec bułeczki, może dlatego, że wychodzą mi tak pyszne, a nie ma co ukrywać, że domowe są najlepsze i są zjadane co do ostatniego okruszka. Ciągle wymyślam różne wersje. Tym razem upiekłam niezwykle puszyste bułeczki pszenno - krupczatkowe z dużą ilością sezamu. Bułeczki polecam na śniadanie i kolację. Zapewniam, że udadzą się na sto procent. Do ich upieczenia użyłam mąki luksusowej pszennejmąki krupczatki od MŁYNOMAG , które otrzymałam w ramach współpracy . Mąki bardzo polecam. Zapraszam:)







Składniki:

Rozczyn:
10 dag świeżych drożdży
1 łyżka cukru
1 szklanka ciepłego mleka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki mąki krupczatki

Ciasto:
2 szklanki mąki krupczatki
4 szklanki mąki pszennej
3 płaskie łyżeczki soli
około półtorej szklanki ciepłego mleka

Dodatkowo:
1 małe jajko
około 4 łyżki ziaren sezamu
mąka pszenna do posypania stolnicy
masło lub margaryna do posmarowania blaszek

Wykonanie:

1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąkami, następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut, żeby rozczyn ruszył.

2. Ciasto: Obie mąki wsypujemy do miski, następnie dodajemy sól i rozczyn, stopniowo wlewając mleko zagniatamy ciasto. Ciasto wyrabiamy przez kilka minut. Mleka dodajemy ile zabierze ciasto, ja dałam aż półtorej szklanki. Następnie ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 60 minut w ciepłe miejsce, żeby wyrosło.

3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 16 części i na lekko posypanej mąką stolnicy formujemy okrągłe bułeczki. Następnie układamy ja na blaszkach posmarowanych masłem lub margaryną i odstawiamy na 30 minut w ciepłym miejscu, żeby podrosły.

4. Przed pieczeniem bułki smarujemy roztrzepanym jajkiem i obficie posypujemy sezamem. Następnie pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.

5. Upieczone bułki są gotowe do podania.

6. Smacznego.

Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wychodzi 16 bułek.

13 komentarzy:

  1. Izunia bardzo pyszne bułeczki zrobiłaś. Pachną na odległość. Zabieram jedną do śniadania i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pachną, że aż u mnie czuć ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wstyd się przyznać, ale jeszcze nie piekłam bułek:) Muszę nadrobić

    OdpowiedzUsuń
  4. Z krupczatką jeszcze nie robiłam, ale nadrobię zaległości, bo Twoje bułeczki wyglądają bardzo smacznie. :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Z krupczatką jeszcze nie robiłam, ale nadrobię zaległości, bo Twoje bułeczki wyglądają bardzo smacznie. :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z krupczatką są pyszne, piekłam je również na samej krupczatce bez dodatku pszennej i były również pyszne. Dziękuję i również pozdrawiam:)

      Usuń