Uwielbiam piec bułeczki, może dlatego, że wychodzą mi tak pyszne, a nie ma co ukrywać, że domowe są najlepsze i są zjadane co do ostatniego okruszka. Ciągle wymyślam różne wersje. Tym razem upiekłam niezwykle puszyste bułeczki pszenno - krupczatkowe z dużą ilością sezamu. Bułeczki polecam na śniadanie i kolację. Zapewniam, że udadzą się na sto procent. Do ich upieczenia użyłam mąki luksusowej pszennej i mąki krupczatki od MŁYNOMAG , które otrzymałam w ramach współpracy . Mąki bardzo polecam. Zapraszam:)
Składniki:
Rozczyn:
10 dag świeżych drożdży
1 łyżka cukru
1 szklanka ciepłego mleka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki mąki krupczatki
Ciasto:
2 szklanki mąki krupczatki
4 szklanki mąki pszennej
3 płaskie łyżeczki soli
około półtorej szklanki ciepłego mleka
Dodatkowo:
1 małe jajko
około 4 łyżki ziaren sezamu
mąka pszenna do posypania stolnicy
masło lub margaryna do posmarowania blaszek
Wykonanie:
1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąkami, następnie
przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut, żeby
rozczyn ruszył.
2. Ciasto: Obie mąki wsypujemy do miski, następnie dodajemy sól i rozczyn, stopniowo wlewając mleko
zagniatamy ciasto. Ciasto wyrabiamy przez kilka minut. Mleka dodajemy ile zabierze ciasto, ja dałam aż półtorej
szklanki. Następnie ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy
na około 60 minut w ciepłe miejsce, żeby wyrosło.
3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 16 części i na lekko posypanej mąką
stolnicy formujemy okrągłe bułeczki. Następnie układamy ja na blaszkach posmarowanych masłem lub margaryną i odstawiamy na 30 minut w ciepłym
miejscu, żeby podrosły.
4. Przed pieczeniem bułki smarujemy roztrzepanym jajkiem i obficie posypujemy sezamem. Następnie pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni do
zrumienienia.
5. Upieczone bułki są gotowe do podania.
6. Smacznego.
Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wychodzi 16 bułek.
Izunia bardzo pyszne bułeczki zrobiłaś. Pachną na odległość. Zabieram jedną do śniadania i pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńMałgosiu częstuj się:)
UsuńPycha!
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
UsuńPachną, że aż u mnie czuć ;)
OdpowiedzUsuńPachniały, pachniały...
UsuńWstyd się przyznać, ale jeszcze nie piekłam bułek:) Muszę nadrobić
OdpowiedzUsuńPora więc nadrobić:)
UsuńBardzo apetyczne bułeczki :-)
OdpowiedzUsuńDzięki Marzenko:)
UsuńZ krupczatką jeszcze nie robiłam, ale nadrobię zaległości, bo Twoje bułeczki wyglądają bardzo smacznie. :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńZ krupczatką jeszcze nie robiłam, ale nadrobię zaległości, bo Twoje bułeczki wyglądają bardzo smacznie. :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńZ krupczatką są pyszne, piekłam je również na samej krupczatce bez dodatku pszennej i były również pyszne. Dziękuję i również pozdrawiam:)
Usuń