Te racuszki są bardzo smaczne i bardzo syte. Zjadłam dwa i już więcej nie mogłam, to chyba mąka kukurydziana sprawia, że są bardzo syte. Można je przygotować na podwieczorek. Dodatkowo oprószyłam je bardzo pachnącym i aromatycznym cynamonem , który otrzymałam od SKWORCU . Zapraszam:)
Składniki:
Ciasto:
1 jajko
2 łyżki cukru
pół szklanki mleka
1 cukier waniliowy
na czubek łyżeczki sody oczyszczonej
około 12 kopiastych łyżek mąki kukurydzianej
Dodatkowo:
olej do smażenia
1 jajko
cynamon mielony według uznania ( użyłam w laskach, który drobno starłam )
Wykonanie:
1. Składniki na ciasto przekładamy do miski i miksujemy mikserem przez
kilka minut. Powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeżeli będzie
zbyt gęste dodajemy odrobinę mleka, a jeżeli będzie zbyt rzadkie
dodajemy mąki kukurydzianej.
2. Jabłko myjemy, osuszamy, obieramy i usuwamy gniazdo nasienne, następnie kroimy w plasterki.
3. Na patelni rozgrzewamy olej, kładziemy łyżkę ciasta, plasterek jabłka i
przykrywamy łyżką ciasta. Smażymy po kilka minut z każdej strony do
zrumienienia. Usmażone odsączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru
tłuszczu.
4. Racuszki oprószamy mielonym cynamonem i podajemy. Smacznego.
Rady:
Z przepisu wyszło mi 8 sztuk.
Jakie pulchne placuszki. Wyglądaja bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję:) Nie ukrywam, że wyszły smaczne:)
UsuńJakie grubaski z tych placuszków, wyglądają pysznie :)
OdpowiedzUsuńTakie mi wyszły:) Dziękuję:)
UsuńSuper ! Jakie grubiutkie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję:) Takie mi wyszły:)
Usuń