piątek, 6 stycznia 2017

Cebularze z mąki od Młynomag.

Od czasu do czasu na obiad przygotowuję takie cebularze. Są bardzo smaczne i syte. Sprawdzą się również na przekąskę lub jak ktoś lubi to na sytą kolację. Podczas pieczenia po całym domu unosi się apetyczny zapach. Do ich upieczenia upieczenia użyłam mąki pszennej Warmińskiej od MŁYNOMAG . Z mąką bardzo dobrze mi się pracuje i jestem z niej zadowolona. Zapraszam:)






Składniki:

Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej Warmińskiej
300 ml ciepłego mleka
5 dag świeżych drożdży
2 łyżeczki cukru
6 łyżek oleju
1 łyżeczka soli

Farsz:
8 dużych cebul
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
olej do smażenia
zioła prowansalskie według uznania

Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
masło lub margaryna do posmarowania blaszek
ulubiony ketchup


Wykonanie:

1. Drożdże rozcieramy z cukrem i ciepłym mlekiem, następnie wlewamy do mąki i mieszamy widelcem, ale nie zagniatamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie dodajemy olej i sól i dokładnie zagniatamy, ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce, żeby ciasto wyrosło.

2. W tym czasie gdy ciasto będzie rosło przygotowujemy obłożenie: Cebule obieramy, przekrawamy na pół i kroimy w bardzo cieniutkie półplasterki. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i dusimy do miękkości. Gdy cebula będzie miękka przyprawiamy ją do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Następnie studzimy.

3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 równe części, następnie wałkujemy na posypanej mąką stolnicy na okrągłe placki i układamy je na blaszkach posmarowanych masłem. Na placki wykładamy równomiernie cebulę.


4. Pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około 25 - 30 minut do zrumienienia.


5. Tak upieczone cebularze dekorujemy ketchupem i podajemy.

6. Smacznego.

Rady:
Szklanka do odmierzania o pojemności 250 ml.


2 komentarze: