niedziela, 8 stycznia 2017

Bezglutenowe kukurydziane racuszki.

Te racuszki są bardzo smaczne i bardzo syte. Zjadłam dwa i już więcej nie mogłam, to chyba mąka kukurydziana sprawia, że są bardzo syte. Można je przygotować na podwieczorek. Dodatkowo oprószyłam je bardzo pachnącym i aromatycznym cynamonem , który otrzymałam od  SKWORCU . Zapraszam:)





Składniki:

Ciasto:
1 jajko
2 łyżki cukru
pół szklanki mleka
1 cukier waniliowy
na czubek łyżeczki sody oczyszczonej
około 12 kopiastych łyżek mąki kukurydzianej

Dodatkowo:
olej do smażenia
1 jajko
cynamon mielony według uznania (  użyłam w laskach, który drobno starłam )

Wykonanie:

1. Składniki na ciasto przekładamy do miski i miksujemy mikserem przez kilka minut. Powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeżeli będzie zbyt gęste dodajemy odrobinę mleka, a jeżeli będzie zbyt rzadkie dodajemy mąki kukurydzianej.

2. Jabłko myjemy, osuszamy, obieramy i usuwamy gniazdo nasienne, następnie kroimy w plasterki.

3. Na patelni rozgrzewamy olej, kładziemy łyżkę ciasta, plasterek jabłka i przykrywamy łyżką ciasta. Smażymy po kilka minut z każdej strony do zrumienienia. Usmażone odsączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.

4. Racuszki oprószamy mielonym cynamonem i podajemy. Smacznego.

Rady:
Z przepisu wyszło mi 8 sztuk.


6 komentarzy: