niedziela, 13 grudnia 2015

Pierniczki witrażyki.

Takie pierniczki są idealne na świąteczny stół,ponieważ ładnie się prezentują.Możemy je również zawiesić na choince.Zapraszam:)




Składniki:
Ciasto:
 2 szklanki mąki pszennej
5 dag masła lub margaryny
pół szklanki miodu
3 łyżki cukru
1 jajko
2 łyżki przyprawy do piernika
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej

Dodatkowo:
10 dag owocowych landrynek

Wykonanie:
1. Masło stopić z cukrem i miodem,przestudzić.
2. Do mąki dać sodę,przyprawę,stopione składniki i jajko,następnie zagnieść ciasto.
3. Landrynki drobno potłuc.Ciasto wałkować szklanką wykrawać krążki,w każdym krążku foremką wykroić środek i nałożyć pokruszonych landrynek.


4. Pierniczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia,piec około 15 minut w temperaturze 180 stopni.
5. Gdy landrynki lekko przestygną zdjąć z papieru.
6.Smacznego.

Rady:
Jeżeli papier nam się przyklei do witrażyków,należy je lekko zwilżyć wodą i delikatnie usunąć papier.

7 komentarzy: