poniedziałek, 30 listopada 2015

Kruche ciasteczka cynamonowo-imbirowe.

Niby zwykłe i proste w wykonaniu ciasteczka,ale jakie pyszne,idealnie kruche i pachnące cynamonem.Podczas pieczenia po całym domu roznosi się pyszny zapach.Takie ciasteczka najlepiej smakują w chłodne dni z kubkiem gorącej herbaty.Są też idealne na Świąteczny stół.Zapraszam.:)





Składniki:
 Ciasto:
2 szklanki mąki tortowej
pół szklanki cukru pudru
2 jajka
15 dag masła lub margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
pół łyżeczki mielonego imbiru
półtorej łyżeczki mielonego cynamonu

Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy

Wykonanie:
 1.Z podanych składników zagniatamy ciasto,następnie formujemy kulę i wkładamy do lodówki na około 30 minut.
2. Po tym czasie ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy i za pomocą foremek wykrawamy ciasteczka.
3. Następnie ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.
4.Smacznego.

Rady:
 Z przepisu wyszło mi 3 blaszki ciasteczek.

3 komentarze:

  1. Cudowne ciasteczka, bardzo lubię je piec :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowne ciasteczka, bardzo lubię je piec :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję:)
      Ja też lubię piec ciasteczka:)

      Usuń