poniedziałek, 6 lutego 2017

Śniadaniowe bułeczki z płatkami owsianymi i dżemem.

Na śniadanie polecam pyszne i chrupiące bułeczki. Można je upiec wieczorem i na rano będą gotowe, lub wstać wcześnie rano i upiec, będą wtedy pachnące z chrupiącą skórką. Posmarowane pysznym dżemem od Łowicz smakują doskonale. Zapraszam:)








Prozdrowotne dżemy Łowicz na śniadanie – poznaj dobroczynną moc natury taką, że Łooo!

Składniki:

Rozczyn:
pół szklanki ciepłego mleka
5 dag świeżych drożdży
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżeczki cukru

Ciasto:
50 dag mąki pszennej
pół szklanki płatków owsianych błyskawicznych
2 płaskie łyżeczki soli
1 jajko
1 kopiaste łyżki masła
około 1 szklanka ciepłego mleka

Dodatkowo:
pół słoiczka dżemu Łowicz z rokitnika
pół słoiczka dżemu Łowicz z czarnego bzu
mąka pszenna do posypania stolnicy
1 małe jajko
kilka łyżek płatków owsianych błyskawicznych

Wykonanie:

1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce, żeby rozczyn ,, ruszył ''.

2. Ciasto: Masło roztapiamy i lekko studzimy ( powinno być ciepłe ). Do mąki wbijamy jajko, dodajemy, płatki owsiane, sól, rozczyn, masło i stopniowo wlewając ciepłe mleko ( mleka dodajemy tak, żeby było mięciutkie ciasto, możemy nie zużyć całego mleka ). Ciasto wyrabiamy kilka minut na lekko posypanej mąką stolnicy. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 60 minut w ciepłe miejsce, żeby  wyrosło.

3. Po tym czasie ciasto dzielimy na 10 równych części i formujemy okrągłe bułeczki, każdą smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem i posypujemy płatkami owsianymi. Następnie układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce, żeby podrosły.

4. Po tym czasie pieczemy około 30 - 35 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.

5. Upieczone bułeczki studzimy, przekrawamy na pół, smarujemy dżemami i podajemy.

6. Smacznego.

Rady: 
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wychodzi 10 bułek.

6 komentarzy:

  1. Kochana ale poziom podnosisz takim sniadaniem Mega pysznie Gratuluje wypieku i zycze spokojnego tygodnia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agnes dziękuję za tak miły komentarz:) Lubię trochę tak zaskoczyć swoją rodzinę:)

      Usuń
  2. Na śniadanko takie bułeczko to na pewno bym zjadła :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię bułeczki z płatkami owsianymi. Twoje wyglądają tak pięknie, że czuję ich cudowny zapach... :-)

    OdpowiedzUsuń