środa, 22 lutego 2017

Czekoladowe ciasteczka z bakaliami i kardamonem.

Takie ciasteczka można przygotować bardzo szybko. Są bardzo pyszne, chrupiące i czekoladowe. Idealne z filiżanką pysznej herbaty, najlepiej ziemniańską od ECOBLIK . Do ich przygotowania użyłam ekologicznego kardamonu od ECOBLIK . Uwielbiam zapach kardamonu... Zapraszam:)








Składniki:

Ciasto:
2 szklanki mąki tortowej
pół szklanki cukru pudru
2 jajka
15 dag masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
1 szczypta soli
pół łyżeczki mielonego kardamonu od ECOBLIK
pół szklanki rodzynek
2 łyżki wiórek kokosowych
2 łyżki ciemnego kakao

Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy

Wykonanie:

1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Ciasto jest dość twarde.

2. Następnie z ciasta odrywamy kawałki i na lekko posypanej mąką stolnicy toczymy kulki. Następnie je spłaszczamy formując ciasteczka. Wyszło mi 30 ciastek.

3.Tak przygotowane ciasteczka układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia zachowując odstępy ponieważ znacznie urosną.

4.Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut.

5.Upieczone ciasteczka są gotowe do podania.

6. Smacznego.

Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wychodzi około 30 ciastek.


6 komentarzy:

  1. Pyszne ciasteczka, ja też bardzo lubię kardamon i wszystkie bakalie jakie tylko są na ziemi.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja kardamonu nie lubię ale ciasteczko bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kardamon w ciastkach musi smakować rewelacyjnie. Pochrupałabym ciasteczko, albo i dwa. :-)

    OdpowiedzUsuń