Składniki:
Masa jajeczna:
3 jajka
2 łyżeczki cukru trzcinowego
2 łyżeczki otrębów pszennych prażonych
2 łyżki mleka
1 łyżeczka masła
szczypta soli
Dodatkowo:
1 łyżka masła
4 kiwi
2 łyżki dżemu z czarnego bzu
listki melisy cytrynowej do dekoracji
Wykonanie:
1. Jajka, mleko, cukier, sól i otręby dokładnie roztrzepujemy, następnie dodajemy masło pokrojone w kosteczkę.
- 2. Kiwi myjemy i dokładnie osuszamy, następnie obieramy i kroimy w plasterki.
- 3. Na patelni rozgrzewamy masło, wlewamy masę jajeczną i smażymy aż się zetnie, łopatką podważamy brzegi, żeby masa spływała, usmażony z jednej strony omlet zsuwamy na talerz i stroną niedosmażoną zsuwamy z powrotem na patelnie, na wierzchu układamy plasterki kiwi ( jedno kiwi zostawiamy do dekoracji ), omlet dosmażamy.
- 4. Usmażony omlet składamy na pół i układamy na talerzu, dekorujemy plasterkami kiwi, dżemu i listkami i melisy.
- 5. Podajemy od razu po przygotowaniu.
- 6. Smacznego.
Bardzo smacznie wygląda.Z chęcią bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Małgosiu:)
Usuńzacząć dzień od omletu-pysznie:)
OdpowiedzUsuńDokładnie tak:)
UsuńPyszności ☺
OdpowiedzUsuńCzarny bez uwielbiam. :-) Pysznie wygląda :-)
OdpowiedzUsuńI ja uwielbiam czarny bez. Idealnie pasuje do omletu:) Dziękuję:)
UsuńPyszny taki omlecik
OdpowiedzUsuńBardzo pyszny:)
UsuńOmlety zawsze mi się kojarzą z dzieciństwem. Pyszny :)
OdpowiedzUsuńNie pogardziłabym takim omletem :)
OdpowiedzUsuńPolecam lub zapraszam:)
UsuńLubię omlety :) A czy w swoim gotowaniu filtrujesz wodę, na której przygotowujesz potrawy? Ja ostatnio odkryłam wodę z filtra redox fitaqua - woda ta jest po pierwsze smaczna a po drugie i najważniejsze wspiera mój organizm w zdrowiu,chroni organizm przed działaniem wolnych rodników.
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
Usuń