wtorek, 21 lutego 2017

Sernik na kruchym cieście z pierniczkami.

Sernik to ulubione ciasto mojej rodziny. Często go piekę i wymyślam nowe wersje. Ten sernik wyszedł mi bardzo pyszny. Idealnie kruche ciasto i aksamitna masa serowa. Całości smaku dopełniają nadziewane pierniczki i polewa. Zapraszam:)





Składniki:

Ciasto:
półtorej szklanki mąki tortowej
pół szklanki cukru pudru
10 dag masła lub margaryny
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa:
1 kg sera na sernik ( gotowy w wiadereczku )
5 jaj
2 budynie waniliowe ( na pół litra mleka każdy i bez cukru )
1 szklanka cukru
15 dag masła lub margaryny

Polewa:
3 łyżki kakao
3 łyżki cukru
3 łyżki masła lub margaryny
niewielka ilość gorącej wody

Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
40 dag pierników w czekoladzie

Wykonanie:

1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wałkujemy na posypanej mąką pszenną stolnicy, następnie przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Nakłuwamy widelcem, następnie równomiernie w rzędach układamy pierniczki i wstawiamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

2. Masa serowa: Masło lub margarynę, cukier i żółtka ucieramy na puszystą masę, następnie dodajemy budynie w proszku i ser i dokładnie ucieramy. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy je z masą serową.

3. Masę serową wykładamy na schłodzone ciasto z piernikami. Następnie sernik pieczemy w temperaturze 170 minut około 60 - 70 minut do zrumienienia. Upieczony dokładnie studzimy.

4. Polewa: Cukier i kakao przekładamy do garnka, dodajemy gorącej wody i mieszamy, tak żeby powstała gęsta papka. Dodajemy masło lub margarynę, gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając. Polewę zdejmujemy z ognia i mieszamy aż będzie gęsta i szklista. Polewę rozsmarowujemy na zimnym serniku.

5. Ciasto wstawiamy do lodówki do stężenia na kilka godzin lub najlepiej na całą noc. Po tym czasie kroimy i podajemy.

Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Budynie bez cukru i na pół litra mleka każdy. Ser miałam gotowy w wiadereczku, inny trzeba co najmniej zmielić trzy razy.

12 komentarzy:

  1. Pyszne połączenie. Przyznam, że jeszcze nie jadłam i bardzo mnie zaciekawiło Twoje ciasto 😃

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Małgosiu bardzo polecam zastosowanie pierniczków w serniku...pycha połączenie wychodzi:)

      Usuń
  2. Super pomysł na sernik, pysznie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajny sernik. Podoba mi się. :-) Jest tylko jeden mały problem...
    Ładnie to tak kusić takimi pysznościami?! Człowiek się potem skupić nie może. ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Co ja zrobię, że jak wchodzę do kuchni to wychodzę z pysznym przepisem:)
      Szkoda tylko, że te słodkości tak idą w boczki:(

      Usuń
  4. Uwielbiam serniki a Twój Izunia wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń