Sernik to ulubione ciasto mojej rodziny. Często go piekę i wymyślam nowe
wersje. Ten sernik wyszedł mi bardzo pyszny. Idealnie kruche ciasto i
aksamitna masa serowa. Całości smaku dopełniają nadziewane pierniczki i
polewa. Zapraszam:)
Składniki:
Ciasto:
półtorej szklanki mąki tortowej
pół szklanki cukru pudru
10 dag masła lub margaryny
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
1 kg sera na sernik ( gotowy w wiadereczku )
5 jaj
2 budynie waniliowe ( na pół litra mleka każdy i bez cukru )
1 szklanka cukru
15 dag masła lub margaryny
Polewa:
3 łyżki kakao
3 łyżki cukru
3 łyżki masła lub margaryny
niewielka ilość gorącej wody
Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
40 dag pierników w czekoladzie
Wykonanie:
1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wałkujemy na posypanej
mąką pszenną stolnicy, następnie przekładamy do blaszki wyłożonej
papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Nakłuwamy
widelcem, następnie równomiernie w rzędach układamy pierniczki i
wstawiamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
2. Masa serowa: Masło lub margarynę, cukier i żółtka ucieramy na puszystą
masę, następnie dodajemy budynie w proszku i ser i dokładnie ucieramy.
Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy je z masą serową.
3. Masę serową wykładamy na schłodzone ciasto z piernikami. Następnie
sernik pieczemy w temperaturze 170 minut około 60 - 70 minut do
zrumienienia. Upieczony dokładnie studzimy.
4. Polewa: Cukier i kakao przekładamy do garnka, dodajemy gorącej wody i
mieszamy, tak żeby powstała gęsta papka. Dodajemy masło lub margarynę,
gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając. Polewę zdejmujemy z ognia i
mieszamy aż będzie gęsta i szklista. Polewę rozsmarowujemy na zimnym
serniku.
5. Ciasto wstawiamy do lodówki do stężenia na kilka godzin lub najlepiej na całą noc. Po tym czasie kroimy i podajemy.
Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Budynie bez
cukru i na pół litra mleka każdy. Ser miałam gotowy w wiadereczku, inny
trzeba co najmniej zmielić trzy razy.
Pyszne połączenie. Przyznam, że jeszcze nie jadłam i bardzo mnie zaciekawiło Twoje ciasto 😃
OdpowiedzUsuńMałgosiu bardzo polecam zastosowanie pierniczków w serniku...pycha połączenie wychodzi:)
UsuńSuper pomysł na sernik, pysznie wygląda
OdpowiedzUsuńDzięki Marta:)
UsuńCudny☺
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
UsuńBardzo fajne ciacho :-)
OdpowiedzUsuńDzięki Marzenko:)
UsuńBardzo fajny sernik. Podoba mi się. :-) Jest tylko jeden mały problem...
OdpowiedzUsuńŁadnie to tak kusić takimi pysznościami?! Człowiek się potem skupić nie może. ;-)
Co ja zrobię, że jak wchodzę do kuchni to wychodzę z pysznym przepisem:)
UsuńSzkoda tylko, że te słodkości tak idą w boczki:(
Uwielbiam serniki a Twój Izunia wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńDzięki Asia:)
Usuń