niedziela, 19 lutego 2017

Omlet z warzywami

Taki omlet polecam na bardzo sycące śniadanie lub nawet kolację. Wystarczy pół godzinki żeby go przygotować. Do przygotowania omletu użyłam mrożonych warzyw. W składzie warzyw znajdowały się marchewka, groszek, fasolka szparagowa, brukselka i kalafior. Nie ukrywam, że wyszło pysznie. Zapraszam:)






 Składniki:

Masa jajeczna:
4 jajka
sól do smaku
pieprz czarny do smaku
1 łyżeczka masła

Warzywa:
20 dag mrożonego bukietu warzyw wiosennych
masło do smażenia
sól do smaku

Wykonanie:

1. Warzywa rozmrażamy i dokładnie odsączamy z wody. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy warzywa i smażymy do miękkości często mieszając. Przyprawiamy do smaku solą.

2.  Jajka roztrzepujemy razem z pieprzem i solą do smaku, dodajemy pokrojone w kosteczkę masło. Następnie masę jajeczną wylewamy na warzywa i smażymy aż się zetnie, łopatką podważamy brzegi, żeby masa spływała, usmażony z jednej strony omlet zsuwamy na talerz i stroną niedosmażoną zsuwamy z powrotem na patelnie i dosmażamy.

3. Gotowy omlet przekładamy na talerz i podajemy.

4. Smacznego.

8 komentarzy: