czwartek, 9 lutego 2017

Grahamowe ciasteczka z dżemem.

Takie pyszne ciasteczka polecam upiec na drugie śniadanie. Są bardzo chrupiące i zdecydowanie zdrowsze od kupnych. Pysznie smakują posmarowane dżemem od ŁOWICZ i podane z mlekiem. Można je również zapakować do pudełka śniadaniowego i zabrać ze sobą do pracy lub szkoły, czy nawet na wycieczkę. Zapraszam:)






Prozdrowotne dżemy Łowicz na śniadanie – poznaj dobroczynną moc natury taką, że Łooo!  

Składniki:

Ciasto:
2 szklanki mąki graham pszennej
15 dag masła lub margaryny
4 łyżki cukru trzcinowego
2 łyżki miodu prawdziwego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko
1 łyżka suszonego berberysu
1 łyżka suszonej morwy białej

Dodatkowo:
mąka graham pszenna do posypania stolnicy
pół słoiczka dżemu z czarnego bzu od ŁOWICZ
pół słoiczka dżemu z rokitnika od ŁOWICZ

Wykonanie:

1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Następnie odrywamy kawałki ciasta, formujemy kulki i lekko spłaszczamy formując ciasteczka.

2. Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut do zrumieniania.

3. Upieczone ciasteczka studzimy, nakładamy porcje dżemu i podajemy.

4. Smacznego.

Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wyszło mi około 25 ciastek.

14 komentarzy: