Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki graham pszennej
15 dag masła lub margaryny
4 łyżki cukru trzcinowego
2 łyżki miodu prawdziwego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko
1 łyżka suszonego berberysu
1 łyżka suszonej morwy białej
Dodatkowo:
mąka graham pszenna do posypania stolnicy
pół słoiczka dżemu z czarnego bzu od ŁOWICZ
pół słoiczka dżemu z rokitnika od ŁOWICZ
Wykonanie:
1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Następnie odrywamy kawałki ciasta, formujemy kulki i lekko spłaszczamy formując ciasteczka.
2. Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut do zrumieniania.
3. Upieczone ciasteczka studzimy, nakładamy porcje dżemu i podajemy.
4. Smacznego.
Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wyszło mi około 25 ciastek.
Bardzo smaczne i zdrowe ciasteczka :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Małgosiu:)
UsuńPyszne ciasteczka, a do tego bardzo zdrowe. :-)No i ten dżemik...mniam :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
UsuńCiekawa jestem smaku tych ciasteczek :)
OdpowiedzUsuńSą bardzo pyszne:)
UsuńTo ja porywam dwa ciacha na drugie śniadanie :-)
OdpowiedzUsuńProszę bardzo Marzenko:)
UsuńSmakowite i zdrowe ! Mniam. :)
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
Usuńciacha w sam raz do herbatki lub kawki :)
OdpowiedzUsuńDokładnie tak:)
UsuńFajny pomysł z ta mąką, wyglądają pysznie :)
OdpowiedzUsuńDzięki Asia:)
Usuń