środa, 1 lutego 2017

Chleb graham z płatkami owsianymi.

Chleb z mąki graham jest bardzo smaczny i syty. Nie jest może lekki jak chleb pszenny, jest on raczej dość ciężkim chlebem, ale ja go bardzo lubię. Najlepiej smakuje mi z twarożkiem lub masełkiem. Ten chleb ma bardzo chrupiącą skórkę. Do jego upieczenia użyłam mąki graham pszennej od MŁYNOMAG . Zapraszam:)







Składniki:

Rozczyn:
5 dag świeżych drożdży
2 łyżeczki cukru
pół szklanki ciepłego mleka
2 łyżki mąki graham pszennej

Ciasto:
50 dag mąki graham pszennej
2 łyżeczki soli
pół szklanki ciepłego mleka
pół szklanki płatków owsianych

Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
1 łyżka oleju
2 - 3 łyżki płatków owsianych

Wykonanie:

1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na pół godziny w ciepłym miejscu żeby rozczyn ruszył.

2. Ciasto: Do mąki dodajemy wyrośnięty rozczyn, sól i płatki owsiane, następnie stopniowo wlewając ciepłe mleko zagniatamy ciasto.

3. Na stolnicy lekko posypanej mąką z ciasta formujemy podłużny bochenek, następnie przekładamy go do foremki posmarowanej olejem i posypanej płatkami owsianymi o wymiarach około 7cm x 30 cm x 8 cm.

4. Tak przygotowany chleb przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 2 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

5. Po tym czasie chleb pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.

6. Upieczony chleb studzimy, kroimy i podajemy.

7. Smacznego.


13 komentarzy:

  1. Uwielbiam domowe pieczywo, żadne sklepowe nie jest tak smaczne. :-) Pięknie wygląda ten chlebek. :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też uwielbiam, dlatego też tak często piekę. Dziękuję:)

      Usuń
  2. Ja to chyba zaczne zamawiac u Ciebie te chlebki Co jeden to apetyczniejszy Pozdrowionka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agnes zapraszam Cię na pyszny domowy chlebek. Pozdrawiam:)

      Usuń
  3. Pięknie się prezentuje. Zjadła bym z masełkiem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Taki maleńki bochenek musi wyjść z takiej ilości składników, ale na pewno pyszny :)

    OdpowiedzUsuń