Zapraszam na bardzo pyszne i pulchne ciasteczka z nadzieniem serowym. Ich zaletą jest
to, że ciasto nie musi wyrastać. Są idealne na podwieczorek. Polecam:)
Składniki:
Ciasto:
50 dag mąki tortowej
2 jajka
5 dag świeżych drożdży
2 łyżki cukru
pół łyżeczki proszku do pieczenia
20 dag smalcu ( ja kostka )
pół szklanki śmietany 12 %
Masa serowa:
25 dag sera białego półtłustego
cukier do smaku
2 jajka
1 cukier waniliowy
1 budyń waniliowy
Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
cukier puder do posypania ciasteczek
Wykonanie:
1. Wszystkie składniki na masę serową przekładamy do miski i miksujemy
blenderem ręcznym na gładką masę. Wkładamy do lodówki do stężenia, a w
tym czasie przygotowujemy ciasto.
2. Drożdże rozcieramy z cukrem i śmietaną.
3. Do mąki dodajemy smalec i rozcieramy aż powstaną małe grudki, następnie
dodajemy proszek do pieczenia, jajka i roztarte drożdże. Zagniatamy
ciasto.
4. Na lekko posypanej mąką stolnicy wałkujemy ciasto, kroimy w prostokąty,
na każdy nakładamy porcję masy serowej i zwijamy ruloniki.
5. Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy
w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 25 minut.
6. Upieczone studzimy, oprószamy obficie cukrem pudrem i podajemy.
7. Smacznego.
Rady:
Między ciasteczkami należy zachować odstępy ponieważ znacznie urosną. Z przepisu wyszło mi 3 blaszki ciasteczek.
Pysznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńJeszcze takich nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńPolecam spróbować:)
UsuńWyglądają rewelacyjnie i na pewno smakują wyśmienicie. :-) Porywam do kawki. :-)
OdpowiedzUsuńPyszne ciasteczka :)
OdpowiedzUsuńNie jadlam takich ale jestem pewna ze bym się skusila Wygladaja swietnie Pysznie Pozdrawiam cie Izabela serdecznie
OdpowiedzUsuńZapraszam i również pozdrawiam:)
UsuńWyglądają cudownie😍z pewnością je zrobię 🤗
OdpowiedzUsuńWyglądają cudownie😍z pewnością je zrobię 🤗
OdpowiedzUsuńPolecam, bo są pyszne :)
Usuń