piątek, 24 lutego 2017

Ciastka smalcówki z nadzieniem serowym.

Zapraszam na bardzo pyszne i pulchne ciasteczka z nadzieniem serowym. Ich zaletą jest to, że ciasto nie musi wyrastać. Są idealne na podwieczorek. Polecam:)





 Składniki:

Ciasto:
50 dag mąki tortowej
2 jajka
5 dag świeżych drożdży
2 łyżki cukru
pół łyżeczki proszku do pieczenia
20 dag smalcu ( ja kostka )
pół szklanki śmietany 12 %

Masa serowa:
25 dag sera białego półtłustego
cukier do smaku
2 jajka
1 cukier waniliowy
1 budyń waniliowy

Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
cukier puder do posypania ciasteczek

Wykonanie:

1. Wszystkie składniki na masę serową przekładamy do miski i miksujemy blenderem ręcznym na gładką masę. Wkładamy do lodówki do stężenia, a w tym czasie przygotowujemy ciasto.

2. Drożdże rozcieramy z cukrem i śmietaną.

3. Do mąki dodajemy smalec i rozcieramy aż powstaną małe grudki, następnie dodajemy proszek do pieczenia, jajka i roztarte drożdże. Zagniatamy ciasto.

4. Na lekko posypanej mąką stolnicy wałkujemy ciasto, kroimy w prostokąty, na każdy nakładamy porcję masy serowej i zwijamy ruloniki.

5. Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 25 minut.

6. Upieczone studzimy, oprószamy obficie cukrem pudrem i podajemy.

7. Smacznego.

Rady:
Między ciasteczkami należy zachować odstępy ponieważ znacznie urosną. Z przepisu wyszło mi 3 blaszki ciasteczek.

13 komentarzy:

  1. Jeszcze takich nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają rewelacyjnie i na pewno smakują wyśmienicie. :-) Porywam do kawki. :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie jadlam takich ale jestem pewna ze bym się skusila Wygladaja swietnie Pysznie Pozdrawiam cie Izabela serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają cudownie😍z pewnością je zrobię 🤗

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają cudownie😍z pewnością je zrobię 🤗

    OdpowiedzUsuń