sobota, 4 lutego 2017

Kasza manna z dżemem i bakaliami na śniadanie.

Śniadania najczęściej jemy w pospiechu, warto znaleźć chwilkę i przygotować smaczne i pożywne śniadanie. Ja proponuję kaszę mannę na mleku z suszonymi owocami i pysznym dżemem od Łowicz. Dodam, że kiedyś nie przepadałam za kaszą manną ( zmora dzieciństwa ) a teraz przygotowana z różnymi dodatkami smakuje mi wspaniale, wole ją niż jakąś kanapkę. Przepis polecam. Zapraszam:)


 




Prozdrowotne dżemy Łowicz na śniadanie – poznaj dobroczynną moc natury taką, że Łooo!

Składniki:

2 szklanki mleka
2 małe płaskie łyżeczki cukru
6 płaskich łyżek kaszy manny
suszona żurawina według uznania
suszony berberys według uznania
suszona morwa według uznania
dżem o smaku czarny bez ( po łyżce na porcję )

Wykonanie:

1. Mleko zagotowujemy, dodajemy cukier i wsypujemy kaszę mannę, energicznie mieszamy, żeby nie było grudek, następnie gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając do zgęstnienia.

2. Do  dwóch miseczek po równo nakładamy ugotowanej kaszy, posypujemy suszonymi owocami, na środek nakładamy porcję dżemu i podajemy.

3. Smacznego.

Rady: 
Z przepisu wychodzi dwie porcje. Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

12 komentarzy:

  1. Lubię przepisy wzmacniające odporność. W domu zainstalowaliśmy też filtr do wody redox fitaqua - woda z niego podnosi odporność organizmu.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszna propozycja Izunia, miłego weekendu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. manna to smak dzieciństwa :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja jej nie lubiłam, dopiero teraz uwielbiam:)

      Usuń