Dzisiaj zapraszam Was na pyszne ciasto. Bardzo lekkie i łatwe w wykonaniu. Idealne na podwieczorek z filiżanką aromatycznej kawy lub na poczęstunek dla gości. Zapraszam:)
Składniki:
Biszkopt:
4 jajka
pół szklanki cukru
pół szklanki mąki tortowej
pół szklanki mąki ziemniaczanej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Masa jabłkowa:
70 dag jabłek ( waga po obraniu )
2 galaretki cytrynowe
cukier do smaku
niewielka ilość gorącej wody
Pianka:
1 śmietana typu ,, Śnieżka ''
1 płaska łyżka żelatyny
50 ml gorącej wody
200 ml zimnego mleka
Polewa:
3 łyżki cukru
3 łyżki kakao
3 łyżki masła lub margaryny
odrobina gorącej wody
Dodatkowo:
10 dag herbatników
Wykonanie:
1. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy cukier i ubijamy do
całkowitego rozpuszczenia się cukru, następnie dodajemy żółtka i chwilę
ubijamy. Na koniec wsypujemy obie mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie biszkopt pieczemy
około 15 - 20 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczony dokładnie studzimy.
2. Masa jabłkowa: Jabłka myjemy, osuszamy, obieramy i usuwamy gniazda nasienne ( odważamy
70 dag ) następnie kroimy w niewielką kostkę. Przekładamy do garnka, podlewamy niewielką ilością gorącej wody i dusimy do miękkości cały czas mieszając,
uważamy żeby się nie rozgotowały, następnie dodajemy cukier do smaku i
wsypujemy sypkie galaretki i dokładnie mieszamy, ale już nie gotujemy.
Jabłka odstawiamy do stężenia. Gdy zaczną tężeć wykładamy je na biszkopt i wstawiamy do lodówki, żeby dokładnie stężały.
3. Pianka: Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i lekko studzimy. Śnieżkę ubijamy
według przepisu na opakowaniu, dodajemy żelatynę i dokładnie ubijamy.
Piankę wykładamy równomiernie na zastygniętą masę jabłkową. Następnie na piankę wykładamy równomiernie herbatniki.
4. Polewa: Cukier i kakao przekładamy do garnka, dodajemy gorącej wody i mieszamy,
tak żeby powstała gęsta papka. Dodajemy masło lub margarynę, gotujemy na
małym ogniu cały czas mieszając. Polewę zdejmujemy z ognia i mieszamy
aż będzie gęsta i szklista. Polewę rozsmarowujemy na herbatnikach.
5. Ciasto wstawiamy do lodówki do stężenia na kilka godzin lub najlepiej na całą noc. Po tym czasie kroimy i podajemy.
6. Smacznego.
Rady:
Aby uzyskać 70 dag obranych jabłek, należy kupić ich około 1 kg.
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Zamiast ,,Śnieżki'' można ubić 250 ml śmietanki kremówki 30 % z cukrem pudrem do smaku.
Pyszne ciacho ci wyszło :D
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
UsuńPiękne i bardzo apetyczne :)
OdpowiedzUsuńDzięki Małgosiu:)
UsuńObłędnie wygląda! :-) Proszę o kawałeczek. :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję i już częstuję:)
UsuńHej Izabella Mam nadzieje ze wszystko u Ciebie dobrze? Ciacho jak zwykle cudowne i na wysokim poziomie Nie wiem kiedy naucze się piec takie pyszności ale staram się Pozdrawiam Milego tygodnia
OdpowiedzUsuńHej, hej Agnes, u mnie jakoś leci. Dziękuję za odwiedziny:) Ty również masz wspaniałe przepisy:)Dziękuję i również pozdrawiam cieplutko:)
Usuń