wtorek, 7 lutego 2017

Tort urodzinowy z czekoladkami.

Tort upiekłam dla mojej córki na jej siedemnaste urodziny, które są właśnie dzisiaj. Ach jak ten czas leci. Pamiętam jak robiłam pierwszy tort na roczek, a tu już kolejny siedemnasty. Długo myślałam na pomysłem na tort, bo jaki tort upiec nastolatce, która tak naprawdę już sama potrafi upiec tort. Wybór padł na czekoladowy, ponieważ moja córka uwielbia czekoladę. Mnóstwo takich tortów widziałam na różnych blogach kulinarnych i postanowiłam zrobić swoją wersję. Tort wyszedł pyszny, wilgotne biszkopty, pyszny krem i czekoladki. Zapraszam:)








Składniki:

Biszkopt x 3:
2 jajka
2 łyżki cukru
2 łyżki mąki tortowej
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżka kakao
1 mała płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Krem budyniowy:
2 szklanki mleka
2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )
pół szklanki cukru pudru
20 dag masła 82 %
2 łyżki mleka w proszku
2 łyżki kakao

Dodatkowo:
10 dag czekolady
1 czekoladowe jajko ( kinder jajko )
8 podłużnych czekoladek ( kinder czekoladek )

Wykonanie:

1. Biszkopty: Białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, następnie dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy obie mąki z proszkiem do pieczenia i kakao i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy około 18 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie biszkopt pieczemy około 15 - 20 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczony studzimy. W ten sam sposób pieczemy jeszcze dwa biszkopty.

2. Krem: Budynie rozpuszczamy w połowie zimnego mleka, pozostałe mleko zagotowujemy i wlewamy budynie, gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń dokładnie studzimy. Masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy cukier puder i chwilę ucieramy, dodajemy mleko w proszku i kakao i dokładnie ucieramy. Następnie stopniowo dodajemy zimny budyń i ucieramy, aż krem będzie puszysty.

3. Przekładanie:  Kilka łyżek kremu odkładamy i przekładamy do rękawa cukierniczego. Pozostałym kremem przekładamy wystudzone krążki biszkoptowe, smarujemy również wierzch i boki tortu.

4. Dekoracja: Czekoladę łamiemy na małe kawałki, rozpuszczamy w kąpieli wodnej, następnie przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy nią boki tortu. Odłożoną masą za pomocą ozdobnej rozetki dekorujemy tort. Na koniec układamy czekoladki według uznania.

5. Podanie: Tak przygotowany tort chłodzimy kilka godzin w lodówce lub całą noc. Po tym czasie kroimy i podajemy.

6. Smacznego.

Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Tort można pokroić na 8 kawałków.


12 komentarzy:

  1. Piękny tort. Chętnie poczęstowała bym się kawałeczkiem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piekny trocik, wszystkiego naj córce

    OdpowiedzUsuń
  3. Torcik przepiękny :D Dla wielbicielki czekolady w sam raz :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudny torcik zrobiłaś kochana :) córci wszystkiego co najlepsze, oj leci ten czas, moja w sierpniu 18 a syn już 20 :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Asia:) Życzenia przekażę. Leci czas, leci:)

      Usuń
  5. Jaki tort! Cudo! Wygląda przepięknie i chętnie bym zjadła chociaż mały kawałeczek.
    Wszystkiego najlepszego dla córki - spóźnione, ale szczere życzenia. :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo:) Życzenia na pewno przekażę i zapraszam na tort:)

      Usuń
  6. Czekoladowy...mmm...pyszny!

    OdpowiedzUsuń