niedziela, 5 lutego 2017

Jabłka pieczone z owsianką i dżemem z rokitnika.

Na niedzielne śniadanie polecam pieczone jabłka z bakaliami, owsianką i pysznym dżemem  z rokitnika od Łowicz. Wystarczy pół godziny a mamy pyszne jedzenie. W niedzielę się nie śpieszymy, więc można sobie pozwolić na takie śniadanie, pełne witamin, sycące, a przede wszystkim pyszne. Zapraszam:)








Prozdrowotne dżemy Łowicz na śniadanie – poznaj dobroczynną moc natury taką, że Łooo!  

Składniki:
5 średnich miękkich jabłek
1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych
pół szklanki mleka
2 łyżki rodzynek
2 łyżki suszonej żurawiny
1 łyżka miodu prawdziwego
kilka łyżek dżemu z rokitnika

Wykonanie:

1. Mleko zagotowujemy i zalewamy nim płatki owsiane, dodajemy miód, rodzynki i żurawinę, dokładnie mieszamy i odstawiamy na kilka minut, żeby płatki napęczniały.

2. Jabłka myjemy i dokładnie osuszamy, następnie wydrążamy środki uważając, żeby nie przedziurawić jabłek.

3. Jabłka napełniamy owsianką, na wierzchu dajemy po pełnej łyżeczce dżemu. Układamy je w formie do pieczenia.

4. Następnie tak przygotowane jabłka pieczemy do miękkości w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut. Czas pieczenia zależy od twardości jabłek.

5. Na gorące jabłka nakładamy jeszcze po łyżce dżemu i podajemy.

6. Smacznego.

6 komentarzy:

  1. Pyszna propozycja na śniadanko. :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo apetycznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A ten przepis kradne ale nie mam takiego drzmu Hmmmm Zastapie go czyms i może bedzi podobnie Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Agnes:) Dżem z rokitnika możesz zastąpić innym ulubionym:) Pozdrawiam:)

      Usuń