Na niedzielne śniadanie polecam pieczone jabłka z bakaliami, owsianką i pysznym dżemem z rokitnika od Łowicz. Wystarczy pół godziny a mamy pyszne jedzenie. W niedzielę się nie śpieszymy, więc można sobie pozwolić na takie śniadanie, pełne witamin, sycące, a przede wszystkim pyszne. Zapraszam:)
Składniki:
5 średnich miękkich jabłek
1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych
pół szklanki mleka
2 łyżki rodzynek
2 łyżki suszonej żurawiny
1 łyżka miodu prawdziwego
kilka łyżek dżemu z rokitnika
Wykonanie:
1. Mleko zagotowujemy i zalewamy nim płatki owsiane, dodajemy miód, rodzynki i żurawinę, dokładnie mieszamy i odstawiamy na kilka minut, żeby płatki napęczniały.
2. Jabłka myjemy i dokładnie osuszamy, następnie wydrążamy środki uważając, żeby nie przedziurawić jabłek.
3. Jabłka napełniamy owsianką, na wierzchu dajemy po pełnej łyżeczce dżemu. Układamy je w formie do pieczenia.
4. Następnie tak przygotowane jabłka pieczemy do miękkości w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut. Czas pieczenia zależy od twardości jabłek.
5. Na gorące jabłka nakładamy jeszcze po łyżce dżemu i podajemy.
6. Smacznego.
Pyszna propozycja na śniadanko. :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
UsuńBardzo apetycznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńDzięki Małgosiu:)
UsuńA ten przepis kradne ale nie mam takiego drzmu Hmmmm Zastapie go czyms i może bedzi podobnie Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWitaj Agnes:) Dżem z rokitnika możesz zastąpić innym ulubionym:) Pozdrawiam:)
Usuń