piątek, 3 lutego 2017

Domowe sezamki z bakaliami.

Zrobienie domowych sezamków jest bardzo łatwe, potrzebujemy dosłownie 10 minut i oczekiwanie aż zastygną. Ja swoje sezamki urozmaiciłam pysznymi bakaliami, które otrzymałam od HELIO . Dodam, że są dużo lepsze od kupnych. Jak dla mnie są trochę za słodkie, ale moje córki i mąż uważali, że są w sam raz i zjedli wszystkie. Zapraszam:)







Składniki:
20 dag ziaren sezamu
1 łyżka miodu prawdziwego
pół szklanki cukru ( 125 ml )
2 łyżki rodzynek
2 łyżki suszonej żurawiny
2 łyżki wody

Wykonanie:

1. Na suchej i gorącej patelni prażymy sezam często mieszając, uważamy, żeby go za mocno nie przypiec, powinien być lekko zrumieniony.

2. W garnku zagotowujemy wodę z cukrem i miodem, następnie wrzucamy uprażony sezam i bakalie, dokładnie mieszamy, ale już nie gotujemy.

3. Masę wykładamy między dwa arkusze papieru do pieczenia i wałkujemy, na taką grubość jakie chcemy mieć sezamki.

4. Pozostawiamy do zastygnięcia. Gdy masa już dobrze zastygnie kroimy dowolnej wielkości sezamki.

5. Podajemy i smacznego.


12 komentarzy:

  1. Na pewno swoje ciasteczka są lepsze i zdrowsze :)Nie robiłam jeszcze sezamkow. Zapisuję sobie przepis i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Małgosiu polecam zrobić takie domowe:)

      Usuń
  2. Bardzo lubię chrupać takie słodkości 😍

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam sezam. pyszne ciasteczka :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda to przecudownie. :)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. Domowe sezamki muszą być pyszne :D Dawno ich nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To musisz zrobić, albo ja Cię poczęstuję:)

      Usuń