Składniki:
20 dag ziaren sezamu
1 łyżka miodu prawdziwego
pół szklanki cukru ( 125 ml )
2 łyżki rodzynek
2 łyżki suszonej żurawiny
2 łyżki wody
Wykonanie:
1. Na suchej i gorącej patelni prażymy sezam często mieszając, uważamy, żeby go za mocno nie przypiec, powinien być lekko zrumieniony.
2. W garnku zagotowujemy wodę z cukrem i miodem, następnie wrzucamy uprażony sezam i bakalie, dokładnie mieszamy, ale już nie gotujemy.
3. Masę wykładamy między dwa arkusze papieru do pieczenia i wałkujemy, na taką grubość jakie chcemy mieć sezamki.
4. Pozostawiamy do zastygnięcia. Gdy masa już dobrze zastygnie kroimy dowolnej wielkości sezamki.
5. Podajemy i smacznego.
Na pewno swoje ciasteczka są lepsze i zdrowsze :)Nie robiłam jeszcze sezamkow. Zapisuję sobie przepis i pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńMałgosiu polecam zrobić takie domowe:)
Usuńdomowe sezamki-pychota;)
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
UsuńBardzo lubię chrupać takie słodkości 😍
OdpowiedzUsuńJak lubisz to poczęstuję:)
Usuńuwielbiam sezam. pyszne ciasteczka :)
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
UsuńWygląda to przecudownie. :)
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/
Dziękuję:)
UsuńDomowe sezamki muszą być pyszne :D Dawno ich nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńTo musisz zrobić, albo ja Cię poczęstuję:)
Usuń