niedziela, 26 lutego 2017

Ciasto ze szpinakiem ,, Leśny mech''.

Od dłuższego czasu przymierzałam się do upieczenia tego dość popularnego ciasta, pełno jego przepisów na różnych blogach kulinarnych. Skusiłam się, więc i ja pomimo wielkiego buntu rodziny, że ciasto na słodko będzie ze szpinakiem. W cieście zmniejszyłam ilość cukru i oleju, ale i tak jak dla mnie było słodkie. Ciasto jest bardzo pyszne i nic nie czuć w nim szpinaku. Dodam, że mężowi i młodszej córce bardzo smakowało, starsza się tylko nie skusiła. Bardzo polecam i zapraszam:)






Składniki:

Ciasto:
45 dag szpinaku mrożonego i rozdrobnionego
5 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka oleju rzepakowego
1 szklanka mąki tortowej
1 szklanka mąki krupczatki
3 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa śmietankowa:
2 śmietany typu ,,Śnieżka''
400 ml zimnego mleka
2 płaskie łyżki żelatyny spożywczej
100 ml gorącej wody ( do żelatyny )
1 zielona galaretka ( dowolny smak )
250 ml gorącej wody ( do galaretki )

Dodatkowo:
ziarenka granatu do dekoracji

Wykonanie:

1. Ciasto: Szpinak rozmrażamy i dokładnie odciskamy z namiaru wody. Jajka miksujemy mikserem z cukrem na puszystą masę, następnie wlewamy olej i chwilę miksujemy. Następnie wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia, miksujemy na najmniejszych obrotach, na koniec dodajemy szpinak i nadal miksujemy do dokładnego połączenia się składników.

2. Tak przygotowane ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy około 23 cm. Pieczemy około 60 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Ciasto sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Upieczone ciasto dokładnie studzimy.

3. Wystudzone ciasto przekrawamy na dwa krążki, górny drobno kruszymy.

4. Masa śmietankowa: Galaretkę rozpuszczamy w 250 ml wody i odstawiamy do zastygnięcia. Gdy zastygnie kroimy w kostkę. Żelatynę rozpuszczamy dokładnie w gorącej wodzie i studzimy. Śmietany ,,Śnieżki'' ubijmy z zimnym mlekiem aż będą puszyste, dodajemy wystudzoną żelatynę i dokładnie ubijamy. Kilka łyżek śmietany odkładamy, żeby posmarować boki. Do reszty dajemy galaretkę i delikatnie mieszamy.

5. Masę śmietankową wykładamy na ciasto, odłożona masą smarujemy boki ciasta, następnie całe ciasto obtaczamy pokruszonymi okruszkami ciasta. Ciasto najlepiej składać na talerzu na którym będzie podane, ponieważ jest dość ciężkie i sypkie i trudno jest je przenosić.

6. Taki wykonanie ciasto wstawiamy do lodówki do stężenia, najlepiej na całą noc. Przed podaniem dekorujemy granatem, kroimy i podajemy.

7. Smacznego.

Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Zamiast Śnieżek można ubić 2 szklanki śmietanki kremówki 30 %. Tortownica o średnicy 23 cm. Ciasto najlepiej składać na talerzu na którym będzie podane, ponieważ jest dość ciężkie i sypkie i trudno jest je przenosić.

19 komentarzy:

  1. Tylko jeden raz robiłam to ciasto, jest pyszne.Dzięki za przypomnienie i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja Małgosiu robiłam pierwszy raz i jestem nim zachwycona:) Również pozdrawiam:)

      Usuń
  2. Widziałam już kilka przepisów na to ciasto ale jeszcze żadnego nie wypróbowałam, muszę nadrobić bo jestem bardzo ciekawa jak smakuje, wygląda super

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię to ciasto, jest pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale się uśmiałam...
    Zerkam do Ciebie i patrzę, a tu ciasto, które dzisiaj rano piekłam na jutrzejszy przyjazd mojej córci. :-D
    Robię troszkę inaczej, ale uwielbiam to zielone cudo. :-)
    Twoje wygląda pysznie i teraz mam dylemat, czy iść i ukroić sobie kawałeczek z tego, które zrobiłam dla córki, czy czekać do jutra. ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu ja piekłam pierwszy raz ,, chodziło '' za mną już od dawna. Od teraz je uwielbiam. I napisze Ci, że ja tez tak nie raz miałam zrobiłam ciasto a u kogoś innego na blogu było podobne, albo takie same:)

      Usuń
    2. Ja też czasami się z tym spotykam, a człowiek nie chce nikomu odbierać zasłużonych oklasków. ;-) Ja moje ciasto szpinakowe wystawię dopiero za kilka dni. Teraz będę nadal zachwycać się Twoim i oblizywać po moim ;-)

      Usuń
    3. Z przyjemnością zerknę na Twoje ciasto:) Mojego ciasta już nie ma:(

      Usuń
  5. to ciacho jest przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ależ ono cudownie wygląda! Pyszności <3

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo lubię to ciasto! Bo oprócz tego że jest pyszne to genialnie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń