poniedziałek, 5 grudnia 2016

Wigilijne pierogi z suszoną śliwką.

Nie wyobrażam sobie kolacji Wigilijnej bez pierogów z suszoną śliwką. Kto jeszcze takich nie robił to bardzo polecam je przygotować i spróbować. Osobiście doradzam użyć bardzo dobrej jakości śliwek. Ja użyłam śliwek suszonych , które otrzymałam w ramach świątecznej współpracy od HELIO . Śliwkami jestem zachwycona są bardzo pyszne i bardzo wysokiej jakości. Zapraszam:)








Składniki: 

Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
pół małej łyżeczki soli
około 1 szklanka ciepłej wody

Dodatkowo:
20 dag śliwek suszonych
masło do polania
sól do gotowania
woda do gotowania
mąka pszenna do posypania stolnicy

Wykonanie:

1. Ciasto: Z podanych składników stopniowo wlewając ciepłą wodę zagniatamy mięciutkie ciasto. Możemy nie potrzebować całej wody. Ciasto odstawiamy na pół godziny żeby odpoczęło.

2. Po tym czasie ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy i za pomocą szklanki wykrawamy krążki, nakładamy śliwkę ( jeżeli śliwki są duże można przekroić je na pół ) i zlepiamy formując pierogi.

3. Tak przygotowane pierogi gotujemy w osolonej wodzie przez około 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Ugotowane odcedzamy. Polewamy stopionym masłem i podajemy.

4. Smacznego.

Rady:
Do pierogów najlepiej użyć śliwek bardzo dobrej jakości. Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wychodzi około 35- 40 pierogów w zależności jak cienko rozwałkujemy ciasto.




13 komentarzy:

  1. Nigdy nie jadlam pierogow z suszona sliwka Super sa i już je lubie bo jestem fanka sliwek Niesamowity pomysl A czy można je później odgrzać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam spróbować. Myślę, że można je odgrzać, my zjadamy gorące, bo takie najbardziej lubimy:)

      Usuń
  2. Szczerze, to jeszcze takich pierożków nie jadłam nigdy! :)
    Nawet nie wpadłabym na taki pomysł ;)
    Świetne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam spróbować właśnie takich pierogów. Są pyszne:)

      Usuń
  3. No, no..ciekawe pierozki, muszą być smaczne

    OdpowiedzUsuń
  4. Moja babcia kiedyś robiła podobne, były pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo ciekawy przepis. Uwielbiam pierogi i śliwki, ale jeszcze takiego połączenia nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  6. Słyszałam o pierogach z suszoną śliwką ale nigdy ich nie robiłam i nigdy nie próbowałam. Jestem ciekawa smaku, więc na pewno się skuszę 😘

    OdpowiedzUsuń