Nie wyobrażam sobie kolacji Wigilijnej bez pierogów z suszoną śliwką.
Kto jeszcze takich nie robił to bardzo polecam je przygotować i spróbować. Osobiście doradzam użyć bardzo
dobrej jakości śliwek. Ja użyłam śliwek suszonych , które otrzymałam w ramach świątecznej współpracy od HELIO . Śliwkami jestem zachwycona są bardzo pyszne i bardzo wysokiej jakości. Zapraszam:)
Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
pół małej łyżeczki soli
około 1 szklanka ciepłej wody
Dodatkowo:
20 dag śliwek suszonych
masło do polania
sól do gotowania
woda do gotowania
mąka pszenna do posypania stolnicy
Wykonanie:
1. Ciasto: Z podanych składników stopniowo wlewając ciepłą wodę zagniatamy
mięciutkie ciasto. Możemy nie potrzebować całej wody. Ciasto odstawiamy
na pół godziny żeby odpoczęło.
2. Po tym czasie ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy i za pomocą
szklanki wykrawamy krążki, nakładamy śliwkę ( jeżeli śliwki są duże
można przekroić je na pół ) i zlepiamy formując pierogi.
3. Tak przygotowane pierogi gotujemy w osolonej wodzie przez około 5 minut
od wypłynięcia na powierzchnię. Ugotowane odcedzamy. Polewamy stopionym
masłem i podajemy.
4. Smacznego.
Rady:
Do pierogów najlepiej użyć śliwek bardzo dobrej jakości. Szklanka do
odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wychodzi około
35- 40 pierogów w zależności jak cienko rozwałkujemy ciasto.
Wspaniale wyglądają kochana :)
OdpowiedzUsuńDzięki Asia:)
UsuńNigdy nie jadlam pierogow z suszona sliwka Super sa i już je lubie bo jestem fanka sliwek Niesamowity pomysl A czy można je później odgrzać?
OdpowiedzUsuńPolecam spróbować. Myślę, że można je odgrzać, my zjadamy gorące, bo takie najbardziej lubimy:)
UsuńSzczerze, to jeszcze takich pierożków nie jadłam nigdy! :)
OdpowiedzUsuńNawet nie wpadłabym na taki pomysł ;)
Świetne!
Polecam spróbować właśnie takich pierogów. Są pyszne:)
UsuńNo, no..ciekawe pierozki, muszą być smaczne
OdpowiedzUsuńDziękuję i zapewniam, że są bardzo smaczne:)
UsuńMoja babcia kiedyś robiła podobne, były pyszne :-)
OdpowiedzUsuńTo babcia widziała co dobre:)
UsuńBardzo ciekawy przepis. Uwielbiam pierogi i śliwki, ale jeszcze takiego połączenia nie jadłam.
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam spróbować:)
UsuńSłyszałam o pierogach z suszoną śliwką ale nigdy ich nie robiłam i nigdy nie próbowałam. Jestem ciekawa smaku, więc na pewno się skuszę 😘
OdpowiedzUsuń