niedziela, 18 grudnia 2016

Piernik z powidłem, kremem i polewą.

Taki piernik jest bardzo pyszny i pachnący. Nie wyobrażam sobie Świąt Bożego Narodzenia bez jego zapachu. U mnie obowiązkowo musi być z powidłem śliwkowym domowej roboty. Piernik najlepiej smakuje z filiżanką pysznej i aromatycznej kawy. Zapraszam:)

 



Składniki:

Ciasto:
3 jajka
1 szklanka cukru
2 i pół szklanki mąki tortowej
4 łyżki powideł śliwkowych
1 szklanka mleka
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżki kakao
12 dag masła lub margaryny
1 przyprawa do piernika

Krem:
15 dag masła 82 %
4 łyżki cukru pudru
4 łyżki wiórek kokosowych
sok z cytryny do smaku

Polewa:
3 łyżki masła lub margaryny
3 łyżki cukru
3 łyżki kakao
odrobina gorącej wody

Dodatkowo:
4 kopiaste łyżki powideł śliwkowych
dowolna dekoracja

Wykonanie:

1. Masło lub margarynę roztapiamy i studzimy.

2. Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę, następnie dodajemy powidło, kakao, sodę i przyprawę do piernika, chwilę miksujemy, następnie wlewamy mleko i wsypujemy mąkę miksujemy, na koniec wlewamy przestudzone masło lub margarynę i dokładnie miksujemy.

3. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 21 cm x 25 cm. Pieczemy około 35-40 minut do zrumienienia. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone.

4. Upieczone ciasto studzimy i przekrawamy na 3 blaty.

5. Krem: Masło ucieramy na puszysta masę, dodajemy cukier puder i ucieramy, następnie wsypujemy wiórki kokosowe i dokładnie ucieramy, w między czasie dodajemy sok z cytryny według uznania.

6. Przekrojone blaty przekładamy na przemian powidłem i kremem.

7. Cukier i kakao przekładamy do garnka, dodajemy gorącej wody i mieszamy, tak żeby powstała gęsta papka. Dodajemy masło lub margarynę, gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając. Polewę zdejmujemy z ognia i mieszamy aż będzie gęsta i szklista. Następnie smarujemy ją na cieście i odstawiamy do zastygnięcia.

8. Gotowe ciasto kroimy, dekorujemy posypką i podajemy.

9. Smacznego.

Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

8 komentarzy: