czwartek, 29 grudnia 2016

Drożdżowa strucla kajmakowa.

Taka strucla drożdżowa jest bardzo pyszna. Mięciutkie ciasto przeplatane bardzo słodkim kajmakiem. Przepis polecam na podwieczorek. Struclę można podać z kubkiem mleka, kakao czy aromatycznej kawy. Ja osobiście najbardziej lubię z kawą. Zapraszam:)





Składniki:

 Rozczyn:
pół szklanki ciepłego mleka
1 łyżka cukru
1 łyżka miodu prawdziwego
1 łyżka mąki tortowej
5 dag świeżych drożdży

Ciasto:
50 dag mąki tortowej
2 jajka
1 cukier waniliowy
pół szklanki cukru
1 łyżka miodu prawdziwego
pół szklanki ciepłego mleka
5 dag masła lub margaryny

Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
40 masy krówkowej ( kajmakowy smak)

Wykonanie:

1. Rozczyn: Cukier, miód prawdziwy, drożdże i mąkę rozcieramy z ciepłym mlekiem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut, żeby rozczyn ,,ruszył''.

2. Ciasto: Jajka ucieramy z cukrem, miodem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Masło lub margarynę roztapiamy i lekko studzimy. Do mąki dodajemy rozczyn, utarte jajka i masło, następnie stopniowo wlewając ciepłe mleko zagniatamy mięciutkie ciasto. Ciasto zagniatamy przez kilka minut, aż będzie nam odchodziło od ręki. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na około 2 godziny do wyrośnięcia.

3. Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie równe części. Każdą część osobno wałkujemy na lekko posypaną mąką stolnicy na prostokąt o wymiarach około 27 cm x 36 cm. Na każdy prostokąt rozsmarowujemy po połowie masy krówkowej i zwijamy jak roladę.

4. Obie strucle układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia ( radzę piec na dwóch blaszkach ja piekłam na jednej i moje strucle się zrosły ), odkładamy je jeszcze na 15 minut w ciepłe miejsce, żeby troszkę podrosły.

5. Po tym czasie pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut do zrumienienia. Upieczone strucle studzimy.

6. Gotowe wystudzone strucle kroimy w plastry i podajemy.

7. Smacznego.

Rady:
Radzę piec na dwóch blaszkach ja piekłam na jednej i moje strucle się zrosły. Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.



6 komentarzy:

  1. O właśnie na taką drożdżówę mam teraz ochotę:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Hej kochana! Jak po swietach? Widze kolejne pyszne wypieki i to z kajmakiem mniam! Sciskam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam cieplutko:) Ja po Świętach niestety chora:( Zapraszam na drożdżówkę i pozdrawiam serdecznie:)

      Usuń
  3. Mmm...do kawki albo kakao w sam raz :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie tak. Ja kawałeczek zawsze do kawki skubnę:)

      Usuń