sobota, 31 grudnia 2016

Kruche tartaletki z sałatką śledziową.

Witam Was w ostatnim dniu tego roku, ale szybko zleciał. Dla mnie był bardzo udany. Przy okazji życzę Wam udanego Sylwestra i szczęśliwego Nowego Roku.

Jak nie macie pomysłu na sylwestrowe przekąski to przychodzę do Was z przepisem, jeszcze zdążycie zrobić. Tak podaną sałatką można poczęstować gości, będzie się również ładnie prezentowała na stole. Ta sałatka jest bardzo pyszna. Do upieczenia tartaletek użyłam mąki pszennej luksusowej od MŁYNOMAG . Zapraszam:)








Składniki:

Ciasto:
1 szklanka mąki pszennej luksusowej
1 małe jajko
10 dag masła lub margaryny
pół małej łyżeczki soli
2 płaskie łyżki śmietany 12 %

Sałatka:
1 puszka zielonego groszku
38 dag buraczków marynowanych o occie i tartych na dużych oczkach
7 płatów śledziowych marynowanych w oliwie i occie
4 duże jajka
3 kopiaste łyżki dobrej jakości majonezu
pieprz czarny mielony do smaku
ewentualnie sól do smaku

Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
masło lub margaryna do posmarowania foremek
2 - 3 łyżki bułki tartej

Wykonanie:

1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto, formujemy kulę i wkładamy do lodówki na 30 minut do schłodzenia. Po tym czasie ciasto wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy i wylepiamy nim foremki na tartaletki posmarowane cieniutko masłem lub margarynę i oprószone bułką tartą. Średnica foremek około 9 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy około 15 minut do zrumienienia w temperaturze 180 stopni. Upieczone tartaletki wyjmujemy z foremek i dokładnie studzimy.

2. Sałatka: Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy ze skorupek, następnie kroimy w drobną kosteczkę. Buraczki i groszek bardzo dokładnie odsączamy z zalewy ( buraczki to nawet odciskami ). Śledzie osuszamy i kroimy w niewielką kostkę. Następnie wszystkie składniki dokładnie mieszamy z majonezem przyprawiając do smaku pieprzem i ewentualnie solą ( ja już nie soliłam ).

3. Do dobrze wystudzonych tartaletek nakładamy sałatkę i podajemy. Smacznego.

Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wychodzi 12 tartaletek.


2 komentarze: