Nie wyobrażam sobie Świąt Bożego Narodzenia bez wspaniałych zapachów
pieczonych ciast. Podczas pieczenia strucli makowych po całym domu
roznosi się pyszny zapach i już nie można się doczekać kiedy będą
gotowe. Pięknie udekorowane i podane zachwycą gości. Przyznam się szczerze, że pierwszy raz użyłam masy gotowej makowej i na pewno będę sięgać po nią częściej, jest idealna, odpowiada mi jej gęstość i smak, ładnie pachnie i posiada dużo bakalii, bardzo polecam masę makową z bakaliami . Do udekorowania strucli użyłam polewy deserowej oraz płatków migdałowych . Wszystkie produkty otrzymałam od HELIO w ramach świątecznej współpracy . Przetestowałam wszystkie produkty. Jestem z nich w 100% zadowolona i bardzo je polecam. Zapraszam:)
Składniki:
Rozczyn:
pół szklanki ciepłego mleka
1 łyżka cukru
1 łyżka mąki tortowej
5 dag świeżych drożdży
Ciasto:
50 dag mąki tortowej
2 jajka
1 cukier waniliowy
pół szklanki cukru
pół szklanki ciepłego mleka
5 dag masła lub margaryny
Dodatkowo:
masa makowa z bakaliami
10 dag polewy deserowej
5 g płatków migdałowych
mąka pszenna do posypania stolnicy
Wykonanie:
1. Rozczyn:
Cukier, drożdże i mąkę rozcieramy z ciepłym mlekiem. Przykrywamy
ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut, żeby rozczyn
,,ruszył''.
2. Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Masło lub margarynę roztapiamy i lekko studzimy.
3. Do mąki dodajemy rozczyn, utarte jajka i masło, następnie stopniowo
wlewając ciepłe mleko zagniatamy mięciutkie ciasto. Ciasto zagniatamy
przez kilka minut, aż będzie nam odchodziło od ręki. Przykrywamy je
ściereczką i odstawiamy na około 2 godziny do wyrośnięcia.
4. Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie równe części. Każdą część osobno
wałkujemy na lekko posypaną mąką stolnicy na prostokąt o wymiarach około
27 cm x 36 cm. Na każdy prostokąt rozsmarowujemy po połowie masy
makowej i zwijamy jak roladę.
5. Obie strucle układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia (
radzę piec na dwóch blaszkach ja piekłam na jednej i moje strucle się
zrosły ), odkładamy je jeszcze na 15 minut w ciepłe miejsce, żeby
troszkę podrosły.
6. Po tym czasie pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut do zrumienienia. Upieczone studzimy.
7. Polewę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu i dekorujemy nią
upieczone strucle, posypujemy również płatkami migdałowymi. Odstawiamy
do zastygnięcia polewy.
8. Gotowe już strucle kroimy w plastry i podajemy.
9. Smacznego.
Rady:
Radzę piec na dwóch blaszkach ja piekłam na jednej i moje strucle się
zrosły. Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Robiłam podobną i przyznam, że niewiele z niej zostało:)
OdpowiedzUsuńOj tak, jest bardzo pyszna i szybko znika:)
UsuńPo prostu ją uwielbiam:)
OdpowiedzUsuńJa też:)
Usuń