Jest to najlepszy sernik jaki upiekłam do tej pory. Pyszny i bardzo
delikatny w smaku. Pachnie orzechami, które są lekko wyczuwalne podczas
jedzenia. Taki sernik można upiec na świąteczny stół lub dla gości.
Przepis bardzo polecam. Do upieczenia tego pysznego sernika użyłam produktów , które otrzymałam w ramach świątecznej współpracy od HELIO . Masa orzechowa jest wspaniała, jest w niej bardzo dużo kawałków orzechów. Polecam ją właśnie do sernika. Z kolei pastylki z czekolady mlecznej są bardzo delikatne w smaku i idealnie nadają się do dekoracji ciast. Polecam te produkty i zapraszam na pyszny sernik:)
Składniki:
Ciasto:
pół szklanki cukru pudru
1 jajko
półtorej szklanki mąki tortowej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
15 dag masła lub margaryny
Masa serowa:
1 kg sera na sernik ( gotowy w wiadereczku )
5 jajek
2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )
1 szklanka cukru
15 dag masła lub margaryny
56 dag masy orzechowej z kawałkami orzechów ( 2 kopiaste łyżki odkładamy do pianki )
Pianka:
1 szklanka śmietanki kremówki 30 %
1 płaska łyżka żelatyny
2 kopiaste łyżki masy orzechowej z kawałkami orzechów ( odłożonej )
ewentualnie cukier puder do smaku
niewielka ilość gorącej wody
Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
cukrowa posypka
5 dag czekolady mlecznej w pastylkach
Wykonanie:
1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Następnie wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy i wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 x 35 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem i wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
2. Masa serowa: Masło lub margarynę, cukier i żółtka ucieramy na puszystą masę. Następnie dodajemy masę orzechową ( 2 kopiaste łyżki odkładamy do pianki ) i dokładnie ucieramy, następnie dodajemy budynie w proszku i ser ( ja użyłam gotowy w wiadereczku, inny trzeba zmielić co najmniej trzy razy ), całość dokładnie ucieramy. Na koniec białka ubijamy na sztywną i pianę i delikatnie mieszamy z masą serową.
3. Pieczenie: Masę serową wykładamy równomiernie na ciasto i pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 60 - 70 minut do zrumienienia. Upieczony sernik dokładnie studzimy.
4. Pianka: Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody i studzimy. Powinna być letnia, ale nie całkiem zimna. Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy odłożoną masę orzechową i dokładnie ubijamy, jeżeli uznajemy, że pianka jest mało słodka dodajemy cukier puder do smaku. Na koniec dodajemy żelatynę i dokładnie ubijamy.
5. Tak przygotowaną piankę wykładamy na sernik. Sernik wstawiamy do lodówki do stężenia. Ja chłodziłam całą noc.
6. Stężony sernik kroimy, dekorujemy czekoladowymi pastylkami i cukrową posypką. Podajemy i smacznego.
Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Blaszka o
wymiarach 24 cm x 35 cm. Budynie bez cukru i na pół litra mleka każdy.
Masa orzechowa z kawałkami orzechów z puszki.
Ale smakowity serniczek, ten dodatek masy orzechowej musi fajnie podkręcać smak ciasta :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i zapewniam, że sernik jest pyszny, a masa orzechowa idealnie do niego pasuje:)
Usuńciekawa wersja sernika :)
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
UsuńWspaniały serniczek :) Niebo dla oka i podniebienia <3
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
UsuńJaki cudowny Normalnie bajkowy A te płatki śniegu dodają takiej elegancji Sliczny widok i taki klimatyczny. Ciacho musi smakować obłędnie!
OdpowiedzUsuńDziękuję za tak miły komentarz:)
UsuńSernik wygląda na niezwykle aksamitny, pewnie rozpływa się w ustach :)
OdpowiedzUsuńZapewniam, że jest bardzo aksamitny i pyszny:)
Usuń