czwartek, 1 grudnia 2016

Maślana chałka.

Z dwa lata już nie piekłam chałki, a taka domowa chałka jest najlepsza. Ja swoją zrobiłam na maśle, dzięki temu wyszła niezwykle delikatna i pyszna, a po całym domu roznosił się cudownie pyszny zapach. Do tego wyszła mi idealnie chrupiąca skórka. Polecam przepis. Do jej upieczenia użyłam mąki Warmińskiej pszennej od MŁYNOMAG . Zapraszam:)












Składniki:

Rozczyn:
5 dag świeżych drożdży
2 łyżki cukru
1 szklanka ciepłego mleka
2 łyżki mąki pszennej Warmińskiej

Ciasto:
2 jajka
pół szklanki cukru
1 cukier waniliowy
szczypta soli
10 dag masła 82 %
4 szklanki mąki pszennej Warmińskiej

Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy

Wykonanie:

1. Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut żeby rozczyn ,,ruszył''.

2. Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Masło roztapiamy i lekko studzimy.

3. Do mąki dodajemy sól, utarte jajka, rozczyn i masło. Następnie zagniatamy ciasto. Ciasto zagniatamy tak długo, aż będzie nam odchodziło od ręki. W razie gdyby ciasto było zbyt twarde dolewamy ciepłego mleka. Następnie przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na 60 minut w ciepłe miejsce żeby wyrosło.

4. Po tym czasie ciasto dzielimy na trzy części, następnie z każdej części na lekko posypanej mąką stolnicy toczymy wałki i zaplatamy je w warkocz.

5. Tak przygotowaną chałkę układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy jeszcze na 15 minut w ciepłe miejsce, żeby troszkę podrosła.

6. Chałkę pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 35 - 40 minut.

7. Upieczoną studzimy, kroimy i podajemy.

8. Smacznego.

Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.



10 komentarzy: